Browsing by Author "Коваль, І. З."
Now showing 1 - 17 of 17
- Results Per Page
- Sort Options
Item Modeling of internal diffusion mass transfer during filtration drying of capillary-porous material(Видавництво Львівської політехніки, 2020-01-01) Гнатів, З. Я.; Іващук, О. С.; Гринчук, Ю. М.; Реутський, В. В.; Коваль, І. З.; Вашкурак, Ю. З.; Gnativ, Z. Ya.; Ivashchuk, O. S.; Hrynchuk, Yu. M.; Reutskyi, V. V.; Koval, I. Z.; Z, Vashkurak Yu.; Нацiональний унiверситет “Львiвська полiтехнiка”; Lviv Polytechnic National UniversityУ статтi представлено теоретичнi та експериментальнi дослiдження щодо визначення коефiцiєнтiв внутрiшньої дифузiї вологи iз капiлярно-пористих матерiалiв рослинного походження пiд час фiльтрацiйного сушiння бурякового жому, побiчного продукту цукрового виробництва. Для знаходження коефiцiєнта внутрiшньої дифузiї використана модель, що базується на розв’язку диференцiйного рiвняння внутрiшньої дифузiї з вiдповiдними початковими та граничними умовами. Встановлено, що процес сушiння бурякового жому вiдбувається у другому перiодi, а лiмiтуючою стадiєю є внутрiшньодифузiйне масоперенесення.Item Вивчення процесу наповнення і гідрофобізації волокнистих матеріалів стабілізованими дисперсіями частинок оксидів металів(Видавництво Львівської політехніки, 2013) Олійник, Л. П.; Максимів, Н. Л.; Коваль, І. З.Досліджено процес наповнення і гідрофобізації волокнистих матеріалів стабілізованими дисперсіями частинок оксидів металів з оболонкою з епоксидованих органічних речовин і стабілізаторів з використанням сульфату алюмінію для підвищення ефективності процесу. Investigation of filling and hydrophobization of fibrous materials by stabilized dispersions of particles of metal oxides with a shell of epoxidized organic compounds and stabilizers using aluminum sulfate to increase the efficiency of the process.Item Визначення закономірностей впливу фізичних факторів на кавітаційне очищення стоків молокозаводу(Видавництво Львівської політехніки, 2014) Предзимірська, Л. М.; Шевчук, Л. І.; Коваль, І. З.Item Використання кавітаційних технологій для очищення стічних вод пивоварні(Видавництво Львівської політехніки, 2017-03-28) Вашкурак, У. Ю.; Фалик, Т. С.; Шевчук, Л. І.; Коваль, І. З.; Vashkurak, U.; Falyk, T.; Shevchyk, L.; Koval, I.; Національний університет “Львівська політехніка”Досліджено вплив ультразвукової кавітації в атмосфері кисню, азоту, суміші азоту та кисню у співвідношенні 1:1 на процес руйнування органічних забруднень стічних вод пивоварні. Встановлено, що найвищу ефективність проявляє барботування азоту в ультразвуковому полі на стоки пивоварної промисловості. Кавітаційний процес руйнування органічних сполук у стічних водах можна описати, застосувавши кінетичне рівняння першого порядку. Розраховано ефективні константи руйнування органічних забруднень у стічних водах пивоварні, що підтвердило ефективність подачі азоту в кавітаційну зону.Item Вплив кавітаційних явищ на процеси руйнування органічних та біологічних забруднень у воді(Lviv Politechnic Publishing House, 2020-02-21) Шевчук, Л. І.; Коваль, І. З.; Афтаназів, І. С.; Shevchuk, L. I.; Koval, I. Z.; Aftanaziv, I. S.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National UniversityДосліджено закономірності кавітаційного очищення стічних вод харчових та хімічних виробництв від органічних та біологічних забруднень у присутності газів різної природи. Встановлено оптимальний діапазон температур 313–318 К для кавітаційної обробки стічних вод. Показано, що процес кавітаційного руйнування органічних сполук можна описати кінетичним рівнянням першого порядку. Підтверджено ефективність барботування газів у кавітаційну зону з метою інтенсифікації одночасного руйнування мікробіологічних та органічних забруднень у стічних водах промислових виробництв.Item Вплив об’єму виділеного газу на життєздатність бактерій(Видавництво Львівської політехніки, 2012) Коваль, І. З.; Старчевський, В. Л.; Шевчук, Л. I.Item Вплив СО2/УЗ-обробки води на зменшення мікробного числа(Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2009) Коваль, І. З.; Старчевський, В. Л.; Шевчук, Л. І.Item Вплив ультразвуку на бактаріальне знезараження води халежно від присутнього газу(Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2008) Шевчук, Л. І.; Коваль, І. З.; Старчевський, В. Л.; Никулишин, І. Є.Досліджено дію газів різної природи за одночасного застосування ультразвуку на очищення досліджуваної води від сторонньої мікрофлори. Порівнянням констант швидкості відмирання бактеріальних клітин визначено ефективність впливу газів в умовах кавітації, що приводить до знезараження води. The action of nature of different gases at the simultaneous usage of ultrasound on the purification of investigated water from outside mikroflori has been investigated. The efficiency of gas influence under cavitation conditions that brings to disinfection of water has been determined by the way of comparing of velocity constants of bacterial cells disappearance.Item Динаміка зміни мікробного числа в атмосфері газів(Видавництво Львівської політехніки, 2012) Коваль, І. З.Item Дослідження впливу газів різної природи на процес знезараження води від бактерій роду DIPLOCOCCUS(Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2009) Шевчук, Л. І.; Старчевський, В. Л.; Никулишин, І. Є.; Коваль, І. З.Досліджено процес знезараження води від бактерій роду Diplococcus в присутності ультразвуку (УЗ) та газів. Обчисленням ефективних констант швидкостей відмирання бактеріальних клітин та ступенів очищення води від досліджуваних мікроорганізмів виявлено високу ефективність впливу газів в УЗ-полі під час двогодинного проведення водоочищення. The process of water disinfestation from Diplococcus bacteria type in the presence of ultrasound (US) and gases has been investigated. The high efficiency of gases influence under US field at the two hours leadthrough the process of water purification has been founded by the calculation of effective rate constants of the microorganism cells disappearance and degrees of water treatment from investigated microorganisms.Item Дія ультразвуку на суміш бактерій Diplococcus та Sarcina lutea(Видавництво Львівської політехніки, 2011) Коваль, І. З.; Шевчук, Л. І.; Старчевський, В. Л.Досліджено ультразвукову дію на знезараження води від суміші бактерій родів Diplococcus та Sarcina lutea в присутності газів різної природи. Обчислені величини ефективних констант інактивації мікроорганізмів та ступені їх руйнування. Ultrasound action on the water disinfection of the mixture of Diplococcus and Sarcina lutea bacteria types in the presence of gases of different nature has been investigated. The effective rate constants of microorganisms inactivation and the degrees of their destruction were calculated.Item Ефективна дія ультразвуку на бактерії групи кишкової палички(Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2010) Коваль, І. З.; Шевчук, Л. І.; Старчевський, В. Л.Розглянуто ультразвукову (УЗ) дію на знезараження води від бактерій Escherichia coli. Визначено високу ефективність ультразвукової обробки в атмосфері аргону на досліджуваний процес. Ultrasound (US) action on the water disinfection of Escherichia coli bacteria has been considered. High efficiency of the ultrasonic treatment in argon atmosphere on the investigating process has been determined.Item Кавітаційне знезараження води від бактерій роду sarcina в атмосфері різих газів(Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2007) Шевчук, Л. І.; Коваль, І. З.Встановлено ряд згубного впливу природи газу на процес знезараження води від бактерій роду Sarcina в умовах кавітації. Визначено ефективні константи швидкості відмирання клітин мікроорганізмів у досліджуваному середовищі та встановлено порядок реакції. The line of harmful gas nature effect the process of water disinfection from bacteria of Sarcina genus in cavitation conditions was determined. It was defined the effective constants of rates of microorganismes cells disappearance in investigating medium and it was determined the reaction order as well.Item Кавітаційний вплив природи газу на реакції окиснення домішок у стічних водах(Видавництво Львівської політехніки, 2012) Шевчук, Л. І.; Предзимірська, Л. М.; Коваль, І. З.Досліджено вплив природи газів та розраховано ступінь знезараження стоків спиртового виробництва та молочної сироватки як в ультразвуковому полі, так і без нього. Наведена їх порівняльна характеристика.Item Особливості окиснювальних процесів під час кавітаційного очищення води від хімічних і біологічних забруднень(Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2007) Максимів, Н. Л.; Старчевський, В. Л.; Коваль, І. З.; Фалик, Т. С.Досліджено процес очищення води від домішок органічних сполук та мікроорганізмів їх окисненням в умовах ультразвукової кавітації. Встановлено, що використання ультразвуку забезпечує зростання швидкості окиснення органічних забруднень у 1,2–1,7 раза і дезинфекції води в 3,2 раза. The process of water purification from impurities of organic substances and microorganisms by its oxidation in ultrasound cavitation conditions has been investigated in presented work. The use of ultrasound improves an increase in the organic impurities oxidation rate in 1,2–1, 7 and disinfecting of water in 3,2 has been determined.Item Переважаюча мікрофлора природних та стічних вод(Видавництво Львівської політехніки, 2020-03-16) Коваль, І. З.; Koval, I. Z.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National UniversityМікробіологічними методами аналізу природних та виробничих стічних вод визначено кількісний та якісний склад мікроорганізмів в них. Показано, що домінуючою мікрофлорою досліджуваних вод є бактерії роду Diplococcus, Sarcina, Bacillus, Pseudomonas, синьо-зелені водорості роду Oscillatoria, а також дріжджі роду Saccharomyces. Для ідентифікації мікроорганізмів вивчались морфологічні, фізіологічні та культуральні ознаки колоній, що виросли на поживних середовищах. Зображено характер росту колоній мікроорганізмів на м'ясо-пептонному агарі (для бактерій) та сусло-агарі (для дріжджів) в чашці Петрі.Item Порівняльні дослідження перспективних методів очищення природних вод(Видавництво Львівської політехніки, 2013) Мальований, М. С.; Вронська, Н. Ю.; Коваль, І. З.; Сакалова, Г. М.Розглянуто різні методи очищення води від бактерій роду Bacillus. Зроблена порівняльна характеристика цих методів. The different methods of water purification from bacteria of the genus Bacillus are observed. The comparative characteristics of these methods is made.