Browsing by Author "Червецова, В. Г."
Now showing 1 - 20 of 22
Results Per Page
Sort Options
Item Influence of garlic extract on test-culture of bacteria and fungi(Lviv Politechnic Publishing House, 2019-02-28) Стадницька, Н. Є.; Брида, О. Р.; Гаєвська, А. А.; Червецова, В. Г.; Лубенець, В. І.; Новіков, В. П.; Stadnytska, N. E.; Bryda, O. R.; Hajevska, A. A.; Chervetsova, V. H.; Lubenets, V. I.; Novikov, V. P.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National UniversityРозвиток фармацевтики привів до збільшення різноманітних протигрибкових засобів на фармацевтичному ринку. З часом у мікроорганізмів розвивається резистентність до препаратів. Тому напрям досліджень протигрибкових засобів вважають перспективним. Особливе місце займають препарати на основі лікарської рослинної сировини, такої, як часник звичайний (Allium sativum). Тому нами досліджено вплив спиртового екстракту часнику звичайного на тест-культури грибів Penicillum chryzogenum, Candida lypolitica, Aspergillus niger. Можна зазначити позитивний фунгіцидний вплив на досліджувані культури, що зумовлений наявністю комплексу біологічно активних сполук з антимікробними властивостями та їх екстракцією в умовах проведення експерименту.Item Some mechanisms of Lactobacillus reuteri action as a probiotic microorganism(Lviv Politechnic Publishing House, 2020-02-21) Червецова, В. Г.; Дмитрів, А. З.; Гавриляк, В. В.; Лубенець, В. І.; Chervetsova, V. H.; Dmytriv, A. Z.; Havryliak, V. V.; Lubenets, V. I.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National UniversityУ роботі розглянуто окремі морфологічні, фізіологічні та біохімічні характеристики пробіотичного виду молочнокислих бактерій Lactobacillus reuteri. Цей вид, відповідно до літературних джерел, виділено з нормальної мікробіоти людини, інших представників класу Mammalia, а також бройлерів та хлібної закваски. Опрацювання літературних та інтернет-джерел дало змогу визначити важливість застосування різних штамів L. reuteri у сучасних біологічно активних харчових добавках. У роботі розглянуто деякі фізіологічні особливості цього мікроорганізму з погляду позитивного впливу на функціонування шлунково-кишкового тракту людини та формування імунітету. На основі розглянутих теоретичних даних зроблено висновок про необхідність подальшого практичного вивчення L. reuteri як потенційного пробіотика для фармацевтичної та харчової промисловості.Item Биотехнологические аспекты получения кисломолочной пищевой добавки на основе природной ассоциации «тибетский грибок» (Lactomyces tibeticus)(Видавництво Львівської політехніки, 2013) Червецова, В. Г.; Вичко, Е. И.; Милянич, А. О.; Новиков, В. П.Определены основные технологические параметры кисломолочной пищевой добавки на основе «тибетского грибка». Изучен качественный и количественный состав микробиоты в природной ассоциации «тибетский грибок» (Lactomyces tibeticus) и в молочнокислом напитке, полученном на его основе. Разработана технологическая схема производства этой добавки для животноводства. The main technological characteristics of dairy-milk food addition were obtained. Qualitative and quantitative microbial composition of natural microbial association ‘Tibet fungus’ (Lactomyces tibeticus) and in the drink from it has been studied. The technological scheme of industrial production worked out.Item Біологічна активність водних розчинів 1,3-дифеніл-5-(4-гідрокси-3,5-ди-трет.-бутилфеніл)-піразоліну-2(Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2008) Хом’як, С. В.; Заярнюк, Н. Л.; Яремкевич, О. С.; Червецова, В. Г.; Губрій, З. В.Запропоновано метод одержання піразоліну з просторово екранованим фенольним замісником. Одержано водні препарати на його основі з використанням допоміжного розчинника та комплексоутворювальних полімерів неспецифічної дії. Досліджено їхню біологічну активність та токсичність. The method of receipt of pyrazolin with hindered phenol as deputy have been proposed. Water-soluble preparations on it’s basis with co-solvent and polymeric surfactant with unspecific due using have been obtained. The biological and toxical activitie have been studied.Item Біологічні дослідження нових сульфенільних похідних 1,4-нафтохінону(Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2005) Стасевич, М. В.; Червецова, В. Г.; Мусянович, Р. Я.; Новіков, В. П.Одержано та проведено біологічний скринінг нових сульфенільних похідних 1,4-нафтохінону. Виявлено сполуки з високою антибактеріальною, антифунгіцидною, ріст регулюючою активностями з малою та середньою токсичністю. Попереднє комп’ютерне прогнозування за PASS показало доцільність подальших досліджень сполук цього ряду. It was obtained and carried out biological screening of a new sulfenyl derivatives of 1,4-naphthoquinone. It was find compounds with high antibacterial, antifungal, growth regulative activities with a low and mean toxicity. Previous computer prediction by PASS has shown that the investigation of new compounds of this order is perspective.Item Біомоніторинг екологічного стану природних поверхневих водних об’єктів Львівської області(Видавництво Львівської політехніки, 2013) Швед, О. М.; Петріна, Р. О.; Червецова, В. Г.; Губрій, З. В.; Стадницька, Н. Є.; Новіков, В. П.Здійснено моніторинг екологічного стану природних водойм північної та північно- східної частин Львівської області. Досліджувані водойми належать до басейну річки Західний Буг та, відповідно, Балтійського моря. Моніторинг здійснювали методами біоіндикації, мікробіологічного контролю та фізико-хімічного аналізу. Визначено найбільше забруднені водойми та джерела їх забруднень. Запропоновано способи вирішення проблем забруднення довкілля. Monitoring of the environmental condition of the natural surface water bodies in northern and northeastern parts of Lviv region was conducted. The investigated water bodies belong to the Western Bug river basin and Baltic Sea basin. The monitoring was conducted by using bioindication, microbiological methods and physicochemical analysis. The most polluted rivers and sources of pollution were defined. Solutions to the environmental pollution problem were proposed.Item Визначення зброджувальної активності молочно-кислих бактерій різних йогуртів та симбіотичних культур «тибетський грибок» і «чайний грибок»(Видавництво Львівської політехніки, 2013) Червецова, В. Г.; Вічко, О. І.; Стадницька, Н. Є.; Кушнір, Н. В.; Новіков, В. П.Item Дослідження антимікробної активності 2-β-аланін-3-хлоро-1,4-нафтохінону(Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2002) Ель Ідріссі, А.; Червецова, В. Г.; Новіков, В. П.; Комаровська-Порохнявець, О. З.; Назарук, Т. П.; Національний університет “Львівська політехніка”Проведено синтез β-аланін похідного 2,3-дихлоро-1,4-нафтохінону та його натрієву сіль. Синтезовану речовину перевіряли на антимікробну активність з культурами тестових мікроорганізмів. Synthesed β -alanine derivative of naphtoquinone and its sodium's salt. We investigated antimicrobic activity in experiment on strains of test bacterium.Item Дослідження бактеріальної композиції із родів Rhizobium та Azotobacter як рістстимулювального біопрепарату для органічного землеробства(Lviv Politechnic Publishing House, 2018-02-26) Корнійчук, М. С.; Заярнюк, Н. Л.; Червецова, В. Г.; Федорова, О. В.; Korniichuk, M. S.; Zayarnyuk, N. L.; Chervetsova, V. G.; Fedorova, O. V.; Національний університет “Львівська політехніка”Із прикореневої зони салату сійного Lactuca sativa виділено мікроорганізми родів Rhizobium та Azotobacter та перевірено їх рістстимулювальну активність у складі бактеріальної композиції та монокультур. Простерилізоване насіння Lactuca sativa пророщено у стерильних та нестерильних умовах. Як препарат-порівняння використано біопрепарат “Азотофіт-Р” на основі Azotobacter chroococcum. Оброблення стерильного насіння бактеріальною композицією із родів Rhizobium та Azotobacter позитивно вплинуло на його ріст. Маса паростків, одержаних із цього насіння, була більшою, ніж з насіння, обробленого препаратом-порівняння.Item Дослідження впливу електромагнітних, постійних магнітних та акустичних полів на мікроорганізми(Видавництво Львівської політехніки, 2016) Клап, Я. А.; Яремкевич, О. С.; Червецова, В. Г.; Заярнюк, Н. Л.; Новіков, В. П.Досліджено вплив акустичного поля (АП) та двох типів магнітних полів – електромагнітного поля (ЕМП) та постійного магнітного поля (ПМП) – на ріст та розмноження бактерій Escherichia coli та Staphylococcus aureus, а також дріжджоподібних грибів Candida tenuis. Встановлено, що бактерії і гриби по-різному реагують на дію ЕМП та ПМП, що, очевидно, зумовлено особливостями їх будови, хімічного складу та метаболізму. На E. coli ЕМП та ПМП мають тимчасово пригнічувальний вплив, що проявлявся тільки у першу добу після опромінення. Дріжджі С. tenuis виявились чутливішими до дії цих полів. Встановлено також, що АП звукового діапазону здатні впливати на бактерії, стимулюючи процеси росту, які проявляється тільки на другий день у бактерій як E. Coli, так і St. аureus. The influence of the sound field (SF) and two types of magnetic fields – electromagnetic fields (EMF) and constant magnetic field (CMF) on the growth and reproduction of bacteria Escherichia coli and Staphylococcus aureus, also yeast Candida tenuis, were investigated. It was proven that bacteria and fungi react differently to the effect of EMF and the CMF, that is caused by specific features of their structures, chemical composition and metabolism. EMF and CMF have temporary depressing effect on E. coli, which was detected only on the first days after exposure. Yeast С. tenuis were more sensitive to the both fields. It was also established that sound range of SF can effect on bacteria (E. coli and St. aureus) by stimulating the growth, which occurs only on the second day.Item Дослідження морфології мікробної асоціації "Тибетського грибка"(Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2007) Вічко, О. І.; Щеглова, Н. С.; Червецова, В. Г.; Губрій, З. В.; Швед, О. В.; Новіков, В. П.Визначено загальний склад нетрадиційної мікробної асоціації “тибетський грибок”, що об’єднує дріжджі та молочнокислі бактерії, які належать до роду Lactobacillus. The general composition of nontraditional microbe association of “Tibet’s fungi” was studied. It contains one yeаst species and some bacteria from family Lactobacillus.Item Застосування природного симбіозу "Тибетський грибок" для виробництва кисломолочного напою(Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2010) Червецова, В. Г.; Вічко, О. І.; Матківська, І. Я.; Ткачева, І. В.; Платонов, М. О; Новіков, В. П.Вивчено окремі фізіолого-біохімічні, культуральні та технологічні характеристики мікробіоти „тибетський грибок” як потенційного промислового продуценту кисломолочного напою.The separate physiology-biochemical, cultural and technological characteristic of the microbiota „tibet fungus” as potential industrial producer of soul-milk drink are studied.Item Модифікація емульсійних полімерів 2-феніламіно -3-хлорнафтохіноном-1,4(Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2005) Волошинець, В. А.; Павловська, О. Ю.; Червецова, В. Г.Досліджено екстракцію пропанолом-2 та етанолом 2-феніламіно-3-хлорнафтохінону-1,4 з композиційних плівок акрилових дисперсій. Показано, що швидкість екстракції залежить від складу кополімеру та рН дисперсної фази. Дослідження біологічної активності акрилових плівок, що містили нафтохінон, показали, що латексні плівки припиняють або призупиняють ріст бактерій, тобто мають бактерицидний або бактеріостатичний ефект. It is explored extraction of propanol-2 and ethanol 2-phenilamino-3-chloronaphtochinon- 1,4 from compositions tapes of acrylyc dispersions. It is shown that speed of extraction depends on composition of pH dispersion phase. Research of biological activity of acrylyc tapes, which contained naphtochinon showed that latexis tapes halted or halt growth of bacteria, that have bactericidal or bacteriostatic effect.Item Морфолого-фізіологічні характеристики природної асоціації "Чайний грибок"(Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2010) Клеп, О. В.; Червецова, В. Г.; Губрій, З. В.; Швед, О. В.; Новіков, В. П.З метою інтенсифікацї параметрів культивування природної асоціації «чайний грибок» досліджено його морфологію, вплив температури та складу середовища на якість ферментованого напою типу чайний квас. In order to intensify biotechnological parameters of cultivation of natural association “tea fungus” its morphology, the influence of temperature, composition of the cultural medium on the quality of fermented drink were investigated.Item Нові підходи до біологічного очищення стічних вод міста Львова(Видавництво Львівської політехніки, 2012) Швед, О. М.; Видринська, О. К.; Червецова, В. Г.; Губрій, З. В.; Новіков, В. П.Вивчено та досліджено стічні води та мікробіоту мулу станції очисних споруд з метою інтенсифікації схеми очищення промислово-побутових стічних вод з використанням біотехнологій за принципами сталого розвитку. In order to intensify parameters of the urban-industrial wastewater treatment scheme investigation of wastewater quality and activated sludge at wastewater treatment plant was carried out, using biotechnological methods according to principles of sustainable development.Item Одержання нових солюбілізатів на основі алкілестерів тіосульфанілової кислоти(Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2005) Заярнюк, Н. Л.; Солод, М. І.; Хом'як, С. В.; Червецова, В. Г.; Заіченко, О. С.; Лубенець, В. І.; Новіков, В. В.Одержано та досліджено нові водорозчинні препарати з використанням функціонально активних полімерів на основі алкілестерів тіосульфанілової кислоти, які мають бaктерицидну та фунгіцидну активність. Water-soluble preparations on the basis of alkyl ester of thiosulfanilic asid solubilized by polymeric surfactant possessing bactericidal and fungicidal activities have been obtained and studied.Item Окремі фізіологічні та технологічні характеристики промислових йогуртів для дитячого харчування(Lviv Politechnic Publishing House, 2018-02-26) Червецова, В. Г.; Губрій, З. В.; Швед, О. В.; Микитюк, О. М.; Новіков, В. П.; Chervetsova, V. H.; Z. V. Gubrii.; Shved, O. V.; Mykytiuk, O. M.; Novikov, V. P.; Національний університет “Львівська політехніка”Досліджено окремі біотехнологічні характеристики промислових дитячих йогуртів. Об’єкти досліджень вибирали незалежним маркетинговим опитуванням. Визначено органолептичні характеристики отриманих ферментованих напоїв. У цих продуктах визначали зброджувальну активність, вміст крохмалю, кількісний та якісний склад мікрофлори. Запропоновано новий метод визначення наявності консервантів у молочнокислих напоях. Опрацьовано додаткові методи контролю, які можна застосовувати у біотехнології молочнокислих продуктів.Item Оптимізація режиму культивування природної асоціації “морський грибок”(Видавництво Львівської політехніки, 2011) Клеп, О. В.; Стадницька, Н. Є.; Червецова, В. Г.; Губрій, З. В.; Швед, О. В.Досліджено параметри культивування природної асоціації «морський грибок» для підвищення біологічної активності культуральної рідини, що може бути використана як функціональний напій. Parameters of cultivation of natural association marine fungus studied for a biological activity of culture liquid, which can be used as a functional drink.Item Отримання та оптимізація умов культивування нагромаджувальних культур целюлолітичних мікроорганізмів для компостування(Lviv Politechnic Publishing House, 2018-02-26) Червецова, В. Г.; Заярнюк, Н. Л.; Швед, О. В.; Буцяк, В. І.; Новіков, В. П.; Chervetsova, V. H.; Zaiarniuk, N. L.; Shved, O. V.; Butsyak, V. I.; Novikov, V. P.; Львівский національний університет ветиринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Гжицького; Національний університет “Львівська політехніка”Опрацьовано способи виділення та умови культивування культур аеробних целю- лолітичних бактерій та грибів з високою целюлазною активністю з метою подальшого одержання ферментних препаратів на їх основі. Як джерело нагромаджувальних культур целюлолітичних мікроорганізмів використовували природні субстрати. Визна- чено морфологічні ознаки та фізіологічні особливості біомаси виділених мікроорганізмів для підсилення компостування твердих відходів та утилізації опалого листя.Item Пробіотики як сучасні превентивні препарати захворювань шлунково-кишкового тракту(Lviv Politechnic Publishing House, 2018-02-26) Лях, В. Р.; Червецова, В. Г.; Кричковська, А. М.; Liakh, V. R.; Chervetsova, V. G.; Krychkovska, A. M.; Національний університет “Львівська політехніка”Розглянуто нормальну мікрофлору шлунково-кишкового тракту людини, зокрема функції та класифікацію лактобактерій. Проаналізовано наявність пробіотичних препаратів на фармацевтичному ринку України. Описано основні характеристики пробіотиків. Проведено дослідження для двох пробіотичних препаратів – “Лінекс” та “Лактовіт форте”. Визначено вплив рН середовища на розчинність та стійкість капсул лікарських препаратів, кількість активних мікроорганізмів, здійснено мікроскопування лактобактерій.