Browsing by Author "Halim, Muhamad"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Item Fuel characterization and thermogravimetric analysis of melon (Citrullus сolocynthis L.) seed husk(Publishing House of Lviv Polytechnic National University, 2016) Nyakuma, Bemgba; Oladokun, Olagoke; Dodo, Yakubu; Wong, Syie; Uthman, Habibu; Halim, MuhamadThe thermochemical fuel properties of melon seed husk (MSH) were characterized to examine its solid biofuel (SBF) potential for future bioenergy utilization. MSH is a cheap, abundant and renewable source of lignocellulosic waste generated from the extraction of vegetable oil from melon seeds. Thermochemical characterization was examined by proximate, ultimate, and thermogravimetric (TG-DTG) analyses, as well as Fourier transform infra-red (FT-IR) spectroscopy. The results showed that MSH exhibits significant volatile matter, fixed carbon, carbon and low nitrogen, sulphur and ash content with a heating value (HHV) of 19.02 MJ/kg. FTIR analysis indicated functional groups for aliphatic, ester, ketone, alcohol, and aromatic compounds. Thermal decomposition of MSH occurred in three stages: drying (303–448 K), devolatization (448–673 K) and char degradation (673–1073 K). Визначено термохімічні паливні властивості лушпиння насіння колоцинту (ЛНК) з метою його потенційного використання як твердого біопалива. Показано, що ЛНК є дешевим, доступним і відновлювальним джерелом лігноцелюлозних відходів, які одержують при екстракції олії з насіння дині. Проведено дослідження з використанням технічного, елементарного і термогравіметричного (TГ-ДТГ) аналізів, а також Фур’є-спектроскопії. Встановлено, що ЛНК містить значну кількість летких речовин і зв’язаного вуглецю, а також невелику кількість азоту, сірки і золи з теплотворною здатністю понад 19,02 МДж/кг. За допомогою Фур’є-спектроскопії встановлена присутність аліфатичних, естерних, кетонних, спиртових і ароматичних функційних груп. Показано, що термічний розклад ЛНК відбувається в три етапи: висушування (303–448 К), оброблення (448–673 К) і розклад залишку (673–1073 К).Item Thermal decomposition kinetics of torrefied oil palm empty fruit bunch briquettes(Publishing House of Lviv Polytechnic National University, 2016) Nyakuma, Bemgba; Ahmad, Arshad; Johari, Anwar; Abdullah, Tuan; Oladokun, Olagoke; Uthman, Habibu; Halim, MuhamadThe study is aimed at investigating the thermal behavior and decomposition kinetics of torrefied oil palm empty fruit bunches (OPEFB) briquettes using a thermogravimetric (TG) analysis and the Coats-Redfern model. The results revealed that thermal decomposition kinetics of OPEFB and torrefied OPEFB briquettes is significantly influenced by the severity of torrefaction temperature. Furthermore, the temperature profile characteristics; Tonset, Tpeak, and Tend increased consistently due to the thermal lag observed during TG analysis. In addition, the torrefied OPEFB briquettes were observed to possess superior thermal and kinetic properties over the untorrefied OPEFB briquettes. It can be inferred that torrefaction improves the fuel properties of pelletized OPEFB for potential utilization in bioenergy conversion systems. З використанням термогравіметричного аналізу (ТГА) і моделі Коатс-Редферна вивчено термічну поведінку і кінетику розкладу висушених брикетів порожніх фруктових пучків олійної пальми (OPEFB). Показано, що кінетика термічного розкладу OPEFB і висушених брикетів OPEFB в значній мірі залежить від температури висушування. За результатами ТГА доведено, що температурний профіль постійно збільшується внаслідок теплової інерції. Окрім того, висушені брикети OPEFB мають чудові термічні і кінетичні властивості в порівнянні з невисушеними брикетами. Встановлено, що висушування покращує паливні властивості гранульованих OPEFB для потенційного використання в системах перетворення біоенергії.