Browsing by Author "Ivanyshyn, Svyatoslove"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Item Effect of polymer molecular weight on the constants of their degradation in aqueous solution under the influence of ultrasound(Видавництво Львівської політехніки, 2012) Ivanyshyn, SvyatosloveItem Starch dispersion in water under ultrasonic treatment(Publishing House of Lviv Polytechnic National University, 2012) Starchevsky, Volodymyr; Kislenko, Vоlоdymyr; Ivanyshyn, SvyatosloveDecomposition of starch grains in water dispersion and destruction of starch macromolecules in water solutions at acoustic cavitation has been investigated. Kinetics of this process is described by the first order process. Based on experimental data the rate constants have been found. Mathematical model based on found equations and experimental rate constants allows describing the kinetics of starch grains and starch macromolecules destruction in water as well as the change of relative viscosity of starch solution under ultrasonic treatment. Кінетика процесу деструкції крохмальних зерен у водній дисперсії і руйнування макромолекул крохмалю в водних розчинах при акустичній кавітації описується рівнянням першого порядку. Наведена математична модель, яка описує кінетику деструкції зерен та макромолекул крохмалю у воді, а також зміну відносної в'язкості розчину крохмалю при ультразвуковій обробці.