Browsing by Author "Koval, Iryna"
Now showing 1 - 13 of 13
- Results Per Page
- Sort Options
Item Change of bacterial amount during sonication(Publishing House of Lviv Polytechnic National University, 2016) Koval, Iryna; Shevchuk, LiliyaThe dynamics of the change of microbial amounts in water medium in sonication time was determined. Gases bubbling of different nature into the reaction medium for water disinfection from bacteria under cavitation conditions is proposed in the article. The rate constants of destruction of Bacillus cereus bacteria type in the gas atmosphere are expected. It was determined that the processes microorganisms’ destruction at bubbling of all investigated gases are described by the kinetic equations of the first order.Item Comparison of the bacteria destruction with and without gas action and cavitation(Видавництво Львівської політехніки, 2017-12-23) Koval, Iryna; Lviv Polytechnic National UniversityVarious branches of petroleum, chemical and food industries cause significant damage to natural reservoir; outdated and imperfect technology forms a substantial amount of harmful waste and wastewater to the environment. Mostly businesses these industries consume large amounts of water, which in some cases used directly for manufacturing processes, while others – for the support and maintenance of technology, ie for treatment products and semi-finished products, washing packing container and equipment etc.Item Correlation between Diameter of Microorganisms and Efficiency of Microorganisms Destruction under Gas/Cavitation Conditions(Видавництво Львівської політехніки, 2021-03-16) Koval, Iryna; Lviv Polytechnic National UniversityВиконано порівняння значеннь ефективних констант швидкості знищення мікроорганізмів (kd), залежно від діаметру клітин та природи газу, барботованого за умов кавітації. Ефективність руйнування клітин за Ar / US більша в 2-2,5 рази порівняно з He / US, O2 / US та CO2 / US. Клітини дріжджів руйнуються швидше у порівнянні з бактеріями (kd (клітини дріжджів) >> kd (клітини бактерій)), що пояснюється розміром клітини. Стійкість клітини за умов кавітації обернено пропорційна її діаметру. Враховуючи розміри клітин, отримані залежності kd=ƒ(dклітин) можуть бути успішно використані як еталон не тільки для якісного визначення, але й для оцінювання ефективності кавітаційного оброблення води в присутності O2, CO2, Ar та Не.Item Cultural features of microorganisms(Lviv Polytechnic Publishing House, 2015) Koval, Iryna; Shevchuk, Liliya; Lviv Polytechnic National UniversityMicroorganisms’ identification from different water media has been carried out. Cultural features of microorganisms are presented including studies some characteristics of colonies’ growth in the Petri dishes.Item Equipment for magnetic-cavity water disinfection(Publishing House of Lviv Polytechnic National University, 2012) Shevchuk, Liliya; Strogan, Orysya; Koval, IrynaPush-pull vibratory electromagnetic cavitator of resonance action consists of two electromagnets, an elastic system connecting their stators and anchors, and two cavitation breakers located in the flowing liquid in the form of soundboards with holes which fluctuate in antiphase. High degree of biological disinfection of water with the productivity of approximately 3.5 m3/h at its continuous supply is provided due to the combination of magnetic and cavitation effects. Двотактний вібраційний електромагнітний кавітатор резонансної дії складається із двох електромагнітів, пружної системи, що з’єднує їх статори та якорі, і розташованих у протічній рідині збурювачів кавітації у вигляді двох дек із отворами, що коливаються у противофазі. Завдяки поєднанню магнітного та кавітаційного впливів забезпечує високу ступінь біологічного знезараження води при її неперервному подаванні із продуктивністю приблизно 3,5 м3/год.Item Gas Nature Effect on the Destruction of Various Microorganisms Under Cavitation Action(Видавництво Львівської політехніки, 2020-01-24) Koval, Iryna; Starchevskyy, Volodymyr; Lviv Polytechnic National UniversityДосліджено знезараження води від бактерій роду Diplococcus, S.lutea, B.cereus, Ps.fluorescens та дріжджів Sacch.cerevisiae за одночасної дії газ/УЗ як мікроорганізми, які були визначені в природних та стічних водах в домінуючій кількості. Встановлені відносні ряди ефективного руйнування клітин під дією газ/УЗ. Найбільша ефективність знищення мікроорганізмів було досягнуто під дією Ar/УЗ, порівняно з Не/УЗ, СО2/УЗ і О2/УЗ що пояснюється властивостями газу, здатними впливати на сонохімічну активність.Item Integrated adsorption and ultrasonic technology for water treatment processes(Publishing House of Lviv Polytechnic National University, 2016) Vronska, Nataliya; Malovanyy, Myroslav; Koval, Iryna; Starchevskyy, VolodymyrThe aim of this work is to study the process of water purification from mechanical and chemical pollution and pathogenic microflora by adsorption and ultrasonic methods. Proposed technology reduces bacterial contamination and purifies water from organic pollutants, improving its quality.Item Kinetic regularities of the processes of accumulation and destruction of microorganisms in water at bubbling of the different gases(Publishing House of Lviv Polytechnic National University, 2011) Koval, Iryna; Kislenko, Volodymyr; Shevchuk, Liliya; Starchevskyy, VolodymyrKinetics of microorganisms accumulation (the first stage) and destruction (the second stage) in water dispersion in the air atmosphere and at bubbling of oxygen, argon and helium has been investigated. The accumulation of microorganism takes place in oxygen and in the air atmosphere at the first stage. The microorganisms destruction was observed at bubbling of the system by argon, helium during the whole process, however, in the air atmosphere and oxygen – in the second stage. Mathematical model of these two processes was elaborated and the rate constants of microorganisms destruction and propagation were calculated. Досліджено кінетику нагромадження (І стадія) і руйнування мікроорганізмів (ІІ стадія) у водній дисперсії в атмосфері повітря i при барботуванні кисню, аргону і гелію. Нагромадження мікроорганізмів при барботуванні системи киснем і в атмосфері повітря відбувається на першій стадії. Загибель мікроорганізмів спостерігалась при барботуванні аргоном, гелієм протягом всього процесу, однак в атмосфері повітря та кисню – на другій стадії. Розроблена математична модель обох процесів та обчислені константи швидкості нагромадження і руйнування мікроорганізмів.Item Microbial pollutants removal from water with use of complex adsorption-ultrasound technology(Видавництво Львівської політехніки, 2012) Malovanyy, Myroslav; Vronska, Nataliya; Koval, Iryna; Sakalova, HalynaItem Technological process of cavitational water disinfection(Lviv Polytechnic Publishing House, 2016) Koval, Iryna; Lviv Polytechnic National UniversityTechnological scheme of cavitational water refinement is described that includes fourth stages: mechanical water refinement (first stage), water treatment by adsorbers (second stage), cavitational water treatment with gas bubbling (third stage) and fourth stage water is supplied to adsorbers again for microbial cells separation from the water and for products removal after cells destruction under cavitation treatment. The effectiveness of water purification is 95-99% that depends of initial amounts of microbes in the water system.Item The pH variation of microbial suspension after gas bubbling and sonication(Видавництво Львівської політехніки, 2013) Koval, IrynaIt was described the influence of pH reduction on the water disinfection processes. Ultrasonic role on the pH change in the atmosphere of carbon dioxide, oxygen, argon and helium was explained in the given work. It was establishment that bubbling of carbon dioxide in the present of US action has no provided to the rapid decrease of pH value in suspension compared with CO2 alone. The results obtained support a promising future for the application of sonochemistry in water treatment.Item Ultrasonic exposure on the various cells type(Видавництво Львівської політехніки, 2012) Koval, Iryna; Starchevskyy, VolodymyrItem Whey disinfection and its properties changed under ultrasonic treatment(Publishing House of Lviv Polytechnic National University, 2013) Kondratovych, Orest; Koval, Iryna; Kyslenkо, Volodymyr; Shevchuk, Liliya; Predzumirska, Lesia; Maksymiv, NataliaThe effect of ultrasonic cavitation on the vital activity of microorganisms in lactowhey has been investigated. The influence of different gases on the process proceeding and oxygen role in the oxidation of whey organic components under the influence of ultrasound has been determined. The destruction of protein macromolecules takes place in whey chemical structure after ultrasonic treatment. The destruction has been investigated and branched amino and carboxyl groups in whey peptides have been observed. Досліджено вплив ультразвукової кавітації на життєдіяльність мікроорганізмів, що містяться в молочній сироватці. Визначено вплив різних газів на проходження процесу дезінфекції та окиснення органічних речовин, що містяться у молочній сироватці. Показано, що в хімічній структурі сироватки після ультразвукової обробки відбувається деструкція білків. Досліджено деструкцію макромолекул білка і виявлено розгалужені аміно- і карбоксильні групи в пептидах сироватки.