Browsing by Author "Lukanina, Yulia"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Item Oxo-biodegradability of polyethylene blends with starch, cellulose and synthetic additives(Publishing House of Lviv Polytechnic National University, 2012) Koroleva, Anna; Huebner, Maria; Lukanina, Yulia; Khvatov, Anatoliy; Popov, Anatoliy; Monakhova, TatianaPolyethylene (PE) is a pollutant packaging and mulch material. Therefore, it is necessary to raise its oxobiodegradability by additives. Oxo-biodegradation is the degradation of PE in two steps: oxidation followed by microorganisms biodegradation. In this study, starch and cellulose are compared with synthetic additives. The results reveal that starch and cellulose cannot increase oxygen absorption and oxygenation as good as synthetic additives. However, they increase water absorption and make the surface of the bulk polymer more porous. Hence, the blends with starch and cellulose can be attacked more easily by microorganisms. Показана можливість збільшення окси-біорозкладу поліетилену (ПЕ), який слугує матеріалом для пакування та забруднює довкілля після його використання, за допомогою введення в полімер різних додатків. Окси-біодеградація ПЕ здійснюється в 2 етапи: окиснення з наступною біодеградацією мікроорганізмами. Порівняно крохмаль і целюлозу (природні наповнювачі) та синтетичні додатки. Встановлено, що крохмаль і целюлоза не сприяють збільшенню поглинання кисню у порівнянні з синтетичними додатками, але підвищують поглинання води і приводять до утворення більш поруватої поверхні полімеру. Введення в ПЕ крохмалю або целюлози покращує здатність до проникнення мікроорганізмів в об‘єм матеріалу та прискорення його розкладу.Item The effect of cooling rate during crystallization on the melting behavior of polypropylenes of different chemical structure(Publishing House of Lviv Polytechnic National University, 2016) Lukanina, Yulia; Khvatov, Anatoliy; Kolesnikova, Natalya; Popov, AnatoliyThe melting behavior of polypropylenes of different chemical structure (isotactic homopolypropylene, propylene-based block and random copolymers and maleic anhydride grafted polypropylene) was studied by differential scanning calorimeter (DSC) and optical microscopy. Melting behavior and the crystal structure of polypropylene and its copolymers were observed depending on the crystallization rate, chemical nature of co-monomer unites and regularity of co-monomer units arrangement in the polypropylene main chain. За допомогою диференційної скануючої калориметрії (ДСК) та оптичної мікроскопії досліджено топлення поліпропіленів різної хімічної будови (ізотактичний гомополіпропілен, блок- і статистичні кополімери на основі пропілену і поліпропілену, прищепленого малеїновим ангідридом). Встановлено, що топлення і кристалічна структура поліпропілену та його кополімерів залежать від швидкості кристалізації, хімічної природи комономерних одиниць та регулярності їх розташування в основному ланцюгу поліпропілену.