Browsing by Author "Misharina, Tamara"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Item Headspace analysis of aroma compounds using porous adsorbents(Publishing House of Lviv Polytechnic National University, 2011) Misharina, TamaraA novel procedure is developed for the quantitative determination of volatile compounds in the vapour phase over samples. Substances were extracted and preconcentrated from the headspace on porous polymer adsorbents under the conditions of thermodynamic equilibrium, followed by back extraction from the adsorbent using organic solvents. The final monitoring was performed by capillary gas chromatography with an internal standard. The influence of adsorption time and the concentration of substances in an aqueous solution on the degree of extraction were also studied; linear correlations between the quantities of substances in the gas and aqueous phases were found. The method was used for the determination of volatile substances in the gas phase over liquid and solid matrixes of different composition. Розроблена нова методика кількісного визначення летких сполук у паровій фазі над зразками. Речовини були екстраговані і попередньо сконцентровані з парової фази полімерних пористих адсорбентів за умов термодинамічної рівноваги, з подальшим їх екстрагуванням з адсорбентів за допомогою органічних розчинників. Залишковий контроль був проведений з використанням капілярної газової хроматографії та застосуванням внутрішнього стандарту. Вивчено вплив тривалості адсорбції та концентрації речовин у водному розчині на ступінь вилучення і знайдено лінійні кореляції між кількістю речовини в газовій та водній фазах. Запропоновано використовувати такий метод для визначення летких речовин в газовій фазі над рідкими та твердими матрицями різного складу.Item Inhibition of 2-hexenal autooxidation by essential oils from clove bud, laurel, cardamom, nutmeg and mace(Publishing House of Lviv Polytechnic National University, 2011) Misharina, Tamara; Terenina, Margarita; Krikunova, NataliaThe antioxidant properties and stability during the storage of hexane solutions of 5 individual essential oils from clove bud (Caryophyllus aromaticus L.), cardamom (Elettaria cardamomum L.), laurel (Laurus nobilis L.), nutmeg (Myristica fragrans Houtt.), and mace (Myristica fragrans Houtt) were studied by the method of capillary gas-liquid chromatography. We assessed the antioxidant properties by the efficiency of autooxidation inhibition of aliphatic aldehyde (trans-2-hexenal) into the corresponding carbon acid. The essential oil of clove bud had the maximal efficiency of inhibition of 2- hexenal oxidation (83 %), which did not depend on oil concentration in model solution. Antioxidant properties of essential oils of nutmeg, mace and laurel was connected with substituted phenols, and depended poorly on oils concentration in model systems. The stronger dependence of the antioxidant activity on the oil concentration in model solution was found for cardamom essential oil. We studied the changes in the essential oils composition during the storage of their hexane solutions for 100 days in the light and compared it with the stability of pure essential oils stored for a year. Методом капілярної газо-рідинної хроматографії вивчено антиоксидантні властивості і стабільність при зберіганні гексанових розчинів 5 індивідуальних етерних олій бутонів гвоздики (Caryophyllus aromaticus L.), кардамону (Elettaria cardamomum L.), лавру (Laurus nobilis L.), мускатного горіху (Myristica fragrans Houtt.) та мацису (Myristica fragrans Houtt). Проведено оцінку антиоксидантних властивостей за ефективністю інгібітування автоокиснення аліфатичного альдегіду (2-гексаналя) у відповідну карбонову кислоту. Встановлено, що максимальну ефективність інгібітування окиснення 2гексаналя, яка не залежить від концентрації олії в модельному розчині, має етерна олія гвоздики (83 %). Антиоксидантні властивості етерних олій мускатного горіху, лавру і мацису пов’язані з присутністю заміщених фенолів і слабо залежать від концентрації олій в модельних системах. Встановлена значна залежність антиоксидантної активності від концентрації олії для етерної олії кардамону. Вивчено зміни в складі етерних олій в процесі зберігання гексанових розчинів протягом 100 днів на світлі. Проведено порівняння їх стабільності зі стабільністю чистих етерних олій, що зберігались протягом року.