Browsing by Author "Shevchuk, L. I."
Now showing 1 - 3 of 3
- Results Per Page
- Sort Options
Item Effectiveness of gas bubbling during short-term cavitational action on the water disinfection from Bacillus cereus bacteria type(Видавництво Львівської політехніки, 2016) Shevchuk, L. I.; Koval, I. Z.; Falyk, T. S.Gases bubbling of different nature into the reaction medium for water disinfection from bacteria under cavitation conditions is proposed in the article. It was shown that gas bubbling within the first three minutes of the process leads to acceleration the process of aggregates breaking in the aqueous medium under acoustic conditions, due to the formation of additional cavitational embryos compared with the process without gas bubbling. It was found that in the initial moment of reaction the cavitation energy was spent for breaking of aggregates into a single bacterial cells but cell disruption is slower process unlike disaggregation. Запропоновано подачу газів різної природи в реакційне середовище для знезараження води від бактерій в умовах кавітації. Доведено, що подача газу впродовж перших трьох хвилин процесу пришвидшує розбиття скупчень агрегатів у водному середовищі в акустичних умовах, що пов’язано з утворенням додаткових зародків кавітації порівняно із протіканням процесу за відсутності подачі газу. Встановлено, що у початковий момент реакції енергія кавітації витрачалася на розбивання скупчень бактеріальних агрегатів в поодинокі клітини, а відмирання відбувається повільніше, ніж дезагрегація.Item Вплив кавітаційних явищ на процеси руйнування органічних та біологічних забруднень у воді(Lviv Politechnic Publishing House, 2020-02-21) Шевчук, Л. І.; Коваль, І. З.; Афтаназів, І. С.; Shevchuk, L. I.; Koval, I. Z.; Aftanaziv, I. S.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National UniversityДосліджено закономірності кавітаційного очищення стічних вод харчових та хімічних виробництв від органічних та біологічних забруднень у присутності газів різної природи. Встановлено оптимальний діапазон температур 313–318 К для кавітаційної обробки стічних вод. Показано, що процес кавітаційного руйнування органічних сполук можна описати кінетичним рівнянням першого порядку. Підтверджено ефективність барботування газів у кавітаційну зону з метою інтенсифікації одночасного руйнування мікробіологічних та органічних забруднень у стічних водах промислових виробництв.Item Кавітаційне очищення стічних вод жиркомбінату від органічних забруднень у присутності газів різної природи(Lviv Politechnic Publishing House, 2018-02-26) Вашкурак, У. Ю.; Шевчук, Л. І.; Vashkurak, U. Yu.; Shevchuk, L. I.; Національний університет “Львівська політехніка”Досліджено вплив газів різної природи в кавітаційних умовах і без них на руйнування органічних забруднень, які містяться в стічних водах жиркомбінату, а саме вплив азоту, кисню, повітря, суміші азоту і кисню в співвідношенні 1:1. Встановлено, що ефективність спільного застосування ультразвуку і газу, незалежно від його природи, є вищою, ніж барботування самого лише газу. Найвищого ступеня очищення стічних вод жиркомбінату досягнуто за спільної дії ультразвуку та повітря. Розраховано ступені руйнування органічних речовин, які підтверджують доцільність спільного застосуванн ультразвуку з повітрям.