Browsing by Author "Tavares, Maria"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Item Low field nuclear magnetic resonance of structural alterations in coal tar pitch subjected to heat treatment(Publishing House of Lviv Polytechnic National University, 2011) de Freitas, Luiz; Tavares, Maria; Michel, RicardoDevelopment of anisotropy in tar pitches under heat treatment was measured by hot centrifugation and by low field NMR technique through the spin-lattice relaxation time of the hydrogen nucleus (T1H). By using a double exponential model for T1H calculations it was possible to quantify the size of the isotropic and anisotropic domains, suggesting that low field NMR is a suitable technique to address anisotropy in pitches. З використанням гарячого центрифугування і ЯМР слабого поля проведено дослідження анізотропії вугільного пеку при його термообробленні. За допомогою подвійної експоненційної моделі кількісно визначено розміри ізотропних і анізотропних областей, припускаючи, що ЯМР слабого поля може бути використаний для визначення анізотропії пеків.Item The NMR study of the latex extracted from Brosimum parinarioides(Publishing House of Lviv Polytechnic National University, 2011) Miguez, Eduardo; Tavares, MariaIn this work we used high-resolution nuclear magnetic resonance (NMR) to identify the major compounds present in the Natural latex named Leite de Amapa, which is extracted from Brosimum paranarioides tree. To do it 1D 1H and 13C NMR spectra and DEPT techniques were employed. The analysis of spectral data showed that this latex is principally constituted by cisisoprene, saturated and unsaturated fatty acids and triacylglycerides esters. З використанням ядерного магнітного резонансу (ЯМР) з високим розрішенням ідентифіковано основні сполуки, присутні в природному латексі Leite de Amapa, який видобувається з дерева Brosimum paranarioides. Застосовано 1D1, 13С ЯМР і DEPT методи. За допомогою спектрального аналізу показано, що основними складовими досліджуваного латексу є цис-ізопрен, насичені та ненасичені жирні кислоти та естери триацилгліцеридів.