Хімія, технологія речовин та їх застосування

Permanent URI for this communityhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/2135

Browse

Search Results

Now showing 1 - 3 of 3
  • Thumbnail Image
    Item
    Дослідження кінетики екстрагування олії з рослинної сировини огранічними розчинниками
    (Видавництво Львівської політехніки, 2018-02-26) Семенишин, Є. М.; Іващук, О. С.; Римар, Т. І.; Semenyshyn, Ye. M.; Ivashchuk, O. S.; Rymar, T. I.; Національний університет “Львівська політехніка”, кафедра хімічної інженерії; Національний університет “Львівська політехніка”, кафедра теплоенергетики, теплових та атомних електричних станцій
    Розглянуто процес вилучення олії з насіння і шроту ріпака та соняшника екстракційним методом на основі дослідження кінетичних закономірностей процесу. Запропоновано комбінований метод з використанням екстракційного вилучення олії зі шроту та двоступеневу схему процесу екстрагування для забезпечення глибокого ступеня вилучення олії. Ступінь вилучення цільового компонента для дослідженої рослинної олієвмісної сировини становить близько 96%.
  • Thumbnail Image
    Item
    Інтенсифікація процесу та кінетика екстрагування цільових компонентів з рослинної сировини
    (Видавництво Львівської політехніки, 2017-03-28) Семенишин, Є. М.; Римар, Т. І.; Semenyshyn, Ye. M.; Rymar, T. I.; Національний університет “Львівська політехніка”
    Досліджено механізм та кінетику екстрагування олії з насіння рослинної сировини органічними розчинниками для різних розмірів зерна. Розглянуто та встановлено найвигідніші умови процесу екстрагування цільових компонентів з рослинної сировини. Досліджено вплив ступеня подрібнення сировини на кінетику процесу екстрагування. Встановлено оптимальні умови проведення процесу екстрагування олії. Встановлено межі перебігу процесів екстрагування та розчинення цільових компонентів з пористих структур рослинної сировини, які визначають швидкість усього процесу.
  • Thumbnail Image
    Item
    Кінетика екстрагування олії з насіння амаранту хвостатого (Amaranthus caudatus) та амаранту гібриду (Amaranthus hibrydus)
    (Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2009) Стадник, Р. В.; Семенишин, Є. М.; Федорчук-Мороз, В. І.; Троцький, В. І.; Ятчишин, Ю. Й.
    Виконано дослідження кінетики екстракційного вилучення цільових компонентів з рослинної сировини – амаранту мітлистого, хвостатого, щириці загнутої та амаранту гібриду (Amaranthus hybridus), який одержано на кафедрі селекції Харківського аграрного університету ім. В. В. Докучаєва і який внесений до Реєстру сортів України в 1998 році. Вивчено кінетику екстрагування цільових компонентів, передусім олії різними розчинниками (н-гексан, хлористий метилен). Показано вплив температури та розміру зерна на кінетику процесу. Визначено константи, необхідні для прогнозування кінетики у реальних умовах. Researches of kinetics of extraction exception of special purpose components are executed from the digister of – amaranth mitlystyj, hvostatyj, pigweed recurvate and to the amaranth gibryd (Amaranthus hybridus), which was got by the department of selection of the Kharkov Agrarian university by V.V. Dokuchaeva and which is inserted into sorts’ Register of Ukraine in 1998. Kinetics of extracting special purpose components was studied mainly butters by different solvents (n-hexane, dichloromethane). Influence of temperature and size of grain іs shown on kinetics of process. The constants necessary of prognostication of kinetics in the real terms are defined.