Вісники та науково-технічні збірники, журнали
Permanent URI for this communityhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/12
Browse
5 results
Search Results
Item Стимулятори ферментативної активності спиртових дріжджів(Видавництво Львівської політехніки, 2016) Паляниця, Л. Я.; Паньків, Н. О.; Косів, Р. Б.; Березовська, Н. І.; Харандюк, Т. В.Досліджено вплив католіту, аноліту та нутрієнту Quickferm Nutri 1200 на ферментативну активність спиртових дріжджів Deltafеrm AL-18. Показано, що католіт, аноліт та нутрієнт підвищують біосинтетичну та ферментативну активність досліджуваних дріжджів. Генерування дріжджів з додаванням електрохімічно активованої води підвищує питому швидкість розмноження на 25–49%, що дозволяє скоротити тривалість культивування на 6 год. Встановлено, що використання нутрієнта Quickferm Nutri 1200 збільшує питому швидкість розмноження на 16–25%, а біомасу дріжджів – на 31–34%. The influence of сatholyte, anolyte activated water and nutrient Quickferm Nutri 1200 on enzymatic activity of alcohol yeast was investigated. The results showed that сatholyte, anolyte and nutrient promotes the biosynthetic and enzymatic activity of investigated yeast. Cultivation of yeasts with addition of electrochemical activated water conduces to the increase of relative growth rate on 25-49 that allows to shorten duration of cultivation on 6 hours. It is established that the use of nutrient Quickferm Nutri 1200 increases relative growth rate on 16–25% and yeast biomass increases on 31–34%.Item Розмноження хлібопекарських дріжджів після їх кріостатування(Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2015) Паляниця, Л. Я.; Косів, Р. Б.; Березовська, Н. І.; Паньків, Н. О.; Харандюк, Т. В.Досліджено вплив низьких температур на процеси розмноження клітин і синтезу біомаси хлібопекарських дріжджів штамів КД, ЛД, К7 і ЛК-22. Результати показали, що зі зменшенням температури кріостатування в дослідженому інтервалі температур знижуються швидкість розмноження клітин, швидкість росту культури, економічний коефіцієнт синтезу біомаси і зростає фізіологічна активність дріжджів. Дріжджі штаму ЛД володіють кращими технологічними ластивостями. Найвищу кріостійкість мають дріжджі штаму ЛД, а найнижчу – К7. Оптимальна температура кріостатування -17 оС забезпечує збереження генеративної активності хлібопекарських дріжджів. The influence of low temperatures on the processes of cell generation and synthesis of baking yeast strains KD, LD, K7, LK-22 biomass was investigated. The results showed that with decreasing temperature cryostatic in the measured temperature range the rate of cell generation, growth rate of culture, economic factors, yeast biomass synthesis decrease and physiological ability of yeast increases. Yeast strain LD have better technological properties and the best cryostability. Yeast strain K7 has the the worst cryostability. The optimum temperature -17 °C of cryostatic provides safety generative activity of baking yeast.Item Морфологічні властивості спиртових дріжджів в умовах низьких температур(Видавництво Львівської політехніки, 2014) Паляниця, Л. Я.; Косів, Р. Б.; Березовська, Н. І.; Паньків, Н. О.Досліджено вплив низьких температур на морфологічні властивості спиртових дріжджів. Результати показали, що найнижчого ступеня пошкодження дріжджових клітин у дослідженому інтервалі температур можна досягнути за температури кріоконсервування -30 оС. The effect of low temperatures on the morphological properties of alcohol yeast is investigated. The results showed that the lowest degree of damage of yeast cells in the investigated temperature range can be achieved at temperature of -30 оC.Item Гідроферментативне оброблення спельти(Видавництво Львівської політехніки, 2013) Паляниця, Л. Я.; Березовська, Н. І.; Косів, Р. Б.; Швабюк, О. В.; Паньків, Н. О.Вивчено вплив гідромодуля замісів і композицій ферментних препаратів на перебіг процесів гідроферментативного оброблення спельти та зброджування сусла. Результати показали, що оптимальним значенням гідромодуля замісу є 1:2,5 при використанні препаратів Амілекс 4Т і Діазим ССФ. This article studies the influence of the ratio of water to milling and compositions of enzymes on the hydrofermentative processing and fermentation of wort. The results show that the optimal ratio of water to milling when using enzymes Amylex 4T and Diazyme SSF is 1:2.5.Item Кріопротектори дріжджових клітин(Видавництво Львівської політехніки, 2012) Паньків, Н. О.; Паляниця, Л. Я.; Косів, Р. Б.; Березовська, Н. І.; Швабюк, О. В.Досліджено захисну дію кріопротекторів різного типу на дріжджі виду Saccharomyces сerevisiae. Встановлено, що найкраще виживання спостерігається при вирощуванні і заморожуванні дріжджів у середовищі з кріопротекторами. Protective effect of cryoprotectants of different types of yeast species Saccharomyces serevisiae is investigated. It is determined that the best survival is observed in yeast's growing and freezing in a medium with cryoprotectants.