Вісники та науково-технічні збірники, журнали
Permanent URI for this communityhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/12
Browse
3 results
Search Results
Item Вплив електрохімічно активованої води на бродильну активність дріжджів(Видавництво Львівської політехніки, 2017-03-28) Паляниця, Л. Я.; Березовська, Н. І.; Косів, Р. Б.; Харандюк, Т. В.; Palianytsia, L.; Berezovska, N.; Kosiv, R.; Kharandiuk, T.; Національний університет “Львівська політехніка”Досліджено стимулювальну дію електрохімічно активованої води, зокрема, католіту, аноліту, суміші католіту та аноліту у співвідношенні 1:1 на бродильну активність спиртових дріжджів. Встановлено, що оброблення спиртових дріжджів DeltafermAL-18 електрохімічно активованою водою стимулює їх бродильну активність щодо контролю, що зумовлює збільшення вмісту спирту на 6%, зменшення концентрації незброджених цукрів на 4,6–10,2% і нерозчиненого крохмалю у бражці та скорочення тривалості стадії бродінняна до 8 год. Показано, що найбільша кількість дріжджових клітин у бражці спостерігається під час використання засівних дріжджів, витриманих у католіті.Item Стимулятори ферментативної активності спиртових дріжджів(Видавництво Львівської політехніки, 2016) Паляниця, Л. Я.; Паньків, Н. О.; Косів, Р. Б.; Березовська, Н. І.; Харандюк, Т. В.Досліджено вплив католіту, аноліту та нутрієнту Quickferm Nutri 1200 на ферментативну активність спиртових дріжджів Deltafеrm AL-18. Показано, що католіт, аноліт та нутрієнт підвищують біосинтетичну та ферментативну активність досліджуваних дріжджів. Генерування дріжджів з додаванням електрохімічно активованої води підвищує питому швидкість розмноження на 25–49%, що дозволяє скоротити тривалість культивування на 6 год. Встановлено, що використання нутрієнта Quickferm Nutri 1200 збільшує питому швидкість розмноження на 16–25%, а біомасу дріжджів – на 31–34%. The influence of сatholyte, anolyte activated water and nutrient Quickferm Nutri 1200 on enzymatic activity of alcohol yeast was investigated. The results showed that сatholyte, anolyte and nutrient promotes the biosynthetic and enzymatic activity of investigated yeast. Cultivation of yeasts with addition of electrochemical activated water conduces to the increase of relative growth rate on 25-49 that allows to shorten duration of cultivation on 6 hours. It is established that the use of nutrient Quickferm Nutri 1200 increases relative growth rate on 16–25% and yeast biomass increases on 31–34%.Item Розмноження хлібопекарських дріжджів після їх кріостатування(Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2015) Паляниця, Л. Я.; Косів, Р. Б.; Березовська, Н. І.; Паньків, Н. О.; Харандюк, Т. В.Досліджено вплив низьких температур на процеси розмноження клітин і синтезу біомаси хлібопекарських дріжджів штамів КД, ЛД, К7 і ЛК-22. Результати показали, що зі зменшенням температури кріостатування в дослідженому інтервалі температур знижуються швидкість розмноження клітин, швидкість росту культури, економічний коефіцієнт синтезу біомаси і зростає фізіологічна активність дріжджів. Дріжджі штаму ЛД володіють кращими технологічними ластивостями. Найвищу кріостійкість мають дріжджі штаму ЛД, а найнижчу – К7. Оптимальна температура кріостатування -17 оС забезпечує збереження генеративної активності хлібопекарських дріжджів. The influence of low temperatures on the processes of cell generation and synthesis of baking yeast strains KD, LD, K7, LK-22 biomass was investigated. The results showed that with decreasing temperature cryostatic in the measured temperature range the rate of cell generation, growth rate of culture, economic factors, yeast biomass synthesis decrease and physiological ability of yeast increases. Yeast strain LD have better technological properties and the best cryostability. Yeast strain K7 has the the worst cryostability. The optimum temperature -17 °C of cryostatic provides safety generative activity of baking yeast.