Вісники та науково-технічні збірники, журнали

Permanent URI for this communityhttps://ena.lpnu.ua/handle/ntb/12

Browse

Search Results

Now showing 1 - 5 of 5
  • Thumbnail Image
    Item
    Вплив кавітаційних явищ на процеси руйнування органічних та біологічних забруднень у воді
    (Lviv Politechnic Publishing House, 2020-02-21) Шевчук, Л. І.; Коваль, І. З.; Афтаназів, І. С.; Shevchuk, L. I.; Koval, I. Z.; Aftanaziv, I. S.; Національний університет “Львівська політехніка”; Lviv Polytechnic National University
    Досліджено закономірності кавітаційного очищення стічних вод харчових та хімічних виробництв від органічних та біологічних забруднень у присутності газів різної природи. Встановлено оптимальний діапазон температур 313–318 К для кавітаційної обробки стічних вод. Показано, що процес кавітаційного руйнування органічних сполук можна описати кінетичним рівнянням першого порядку. Підтверджено ефективність барботування газів у кавітаційну зону з метою інтенсифікації одночасного руйнування мікробіологічних та органічних забруднень у стічних водах промислових виробництв.
  • Thumbnail Image
    Item
    Кавітаційне очищення стічних вод жиркомбінату від органічних забруднень у присутності газів різної природи
    (Lviv Politechnic Publishing House, 2018-02-26) Вашкурак, У. Ю.; Шевчук, Л. І.; Vashkurak, U. Yu.; Shevchuk, L. I.; Національний університет “Львівська політехніка”
    Досліджено вплив газів різної природи в кавітаційних умовах і без них на руйнування органічних забруднень, які містяться в стічних водах жиркомбінату, а саме вплив азоту, кисню, повітря, суміші азоту і кисню в співвідношенні 1:1. Встановлено, що ефективність спільного застосування ультразвуку і газу, незалежно від його природи, є вищою, ніж барботування самого лише газу. Найвищого ступеня очищення стічних вод жиркомбінату досягнуто за спільної дії ультразвуку та повітря. Розраховано ступені руйнування органічних речовин, які підтверджують доцільність спільного застосуванн ультразвуку з повітрям.
  • Thumbnail Image
    Item
    Низькочастотний віброкавітатор для кавітаційної обробки хімічно-активних рідин, рідин під тиском та при підвищених температурах
    (Видавництво Львівської політехніки, 2014) Шевчук, Л. І.; Афтаназів, І. С.; Строган, О. І.; Волошкевич, П. П.
    Наведено опис конструкції низькочастотного віброкавітатора для кавітаційної обробки хімічно-активних рідин, рідин під тиском та за підвищених температур. Встановлено його основні конструктивні та технологічні параметри, регулювання якими дає змогу обирати оптимальні режими кавітаційної обробки. Для вибору діапазонів частот коливань збурювачів кавітації розроблено спеціальний прилад. The description of law frequency vibrocavitator design for cavitational processing of chemically active liquids, liquids under pressure and high temperature is carried out. Its basic designand technological parameters are set up; by controlling them one can choose optimal regimes of cavitational processing. A special device for choosing range frequency fluctuation of cavitation breakers is developed.
  • Thumbnail Image
    Item
    Інактивація бактерій роду Diplococcus в атмосфері азоту і повітря
    (Видавництво Львівської політехніки, 2014) Предзимірська, Л. М.; Шевчук, Л. І.
    Досліджено вплив ультразвукової кавітації на процес знезараження води від бактерій роду Diplococcus в атмосфері азоту та повітря. На основі експериментальних даних запропоновано сумісне застосування азоту і ультразвуку як найефективнішого агента для очищення води. The influence of ultrasonic cavitation on disinfestation from bacterial genus Diplococcus in the atmosphere of nitrogen and air has been investigated. Based on experimental data suggested the joint usage of ultrasound with nitrogen flushing is the most effective agent for purification of water.
  • Thumbnail Image
    Item
    Дезінфікуючий вплив ультразвуку на процес очищення стоків пивоварного виробництва
    (Видавництво Львівської політехніки, 2013) Предзимірська, Л. М.; Шевчук, Л. І.; Кондратович, О. З.
    Досліджено вплив ультразвукової кавітації в атмосфері азоту, гелію та повітря на знезараження мікроорганізмів у процесах очищення стоків бродильних виробництв. З одержаних результатів дослідження встановлено, що вищу ефективність проявляє барботування азоту в ультразвуковому полі на стоки пивоварної промисловості. The influence of ultrasonic cavitation in the atmosphere of nitrogen, helium and air on microbial decontamination in sewage purification processes of fermentation industries has been investigated. Based on the obtained results, it was found that ultrasonic agitation of nitrogen for the drains of the brewing industry manifests higher efficiency.