Підвищення точності обліку природного газу за імпульсних режимів роботи витратовимірних вузлів на теплогенеруючих об’єктах - Федоришин, Р. М.; Пістун, Є. П.; Савицький, В. К. (Видавництво Львівської політехніки, 2014)
Проаналізовано імпульсні режими роботи систем обліку природного газу на теплогенеруючих об’єктах. Виконано моделювання системи обліку з імпульсними режимами протікання газу для визначення похибки вимірювання температури газу, зумовленої інерційністю термоперетворювача, та відповідних похибок вимірювання витрати та об’єму газу. Виконано аналіз результатів моделювання цих похибок та запропоновано шляхи їх зменшення для підвищення точності обліку природного газу. The impulse regimes of operation of natural gas metering systems at heat generating plants are analyzed. Simulation of a metering system with impulse regimes of gas flow is carried out in order to define the error of gas temperature measurement caused by the inertia of the thermometer and the subsequent errors of gas flow rate and volume measurement. The simulation results are analyzed and the ways to minimize these errors are proposed in order to improve the accuracy of natural gas metering.
Keywords: вимірювання; об’єм; природний газ; імпульсний режим; похибка; measurement; volume; natural gas; impulse regime; error