On the existence, uniqueness and computational analysis of a fractional order spatial model for the squirrel population dynamics under the Atangana–Baleanu–Caputo operator - Огунмілоро, О. М.; Фадугба, С. Е.; Тітилоє, Е. О.; Ogunmiloro, O. M.; Fadugba, S. E.; Titiloye, E. O. (Видавництво Львівської політехніки, 2021)
У цій роботі досліджується аналіз дробового порядку просторової моделі дифузійної конкуренції, що описує взаємодію між введеною іззовні сірою та місцевою рудою білкою в розумінні Атангана–Балеану–Капуто (АБК). Також встановлено існування та аналіз єдиності просторової моделі дробового порядку динаміки популяції білки, тоді як чисельний розрахунок просторової моделі дробового порядку проводиться за допомогою двовимірного методу диференціального перетворення дробового порядку (МДПДП). Моделювання змінних моделі показує, що популяція сірих білок збільшується зі збільшенням часу, тоді як популяція червоних білок зменшується. Також моделювання показують, що МДПДП є ефективним та конвергентним із низькими обчислювальними витратами.

In this paper, we examine the fractional order analysis of a diffusion competition spatial model describing the interactions between the externally introduced grey and local red squirrel under the Atangana–Baleanu–Caputo (ABC) sense. Also, we establish the existence and uniqueness analysis of the fractional order spatial model of the squirrel population dynamics, while the numerical computation of the fractional order spatial model is carried out using the two dimensional Fractional Order Differential Transform Method (FODTM). Simulations of the variables of the model reveal that as the system evolves, the grey squirrels increase in density with increase in time, while the red squirrels decrease in density with increase in time. Also the simulations show that the FODTM is efficient and convergent with low computational cost.
Про існування, єдиність та обчислювальний аналіз просторової моделі дробового порядку для динаміки популяції білок за оператором Атангана–Балеану–Капуто
Keywords: Атангана–Балеану–Капуто (АБК); модель дифузійної конкуренції; метод диференціального перетворення дробового порядку (МДПДП); Atangana–Baleanu–Caputo (ABC); diffusion competition model; Fractional order Differential Transform Method (FODTM)