Кластеризація економічних регіонів України за показниками інноваційної та наукової діяльності - Потапова, Н. А. (Видавництво Львівської політехніки, 2010)
Розглянуто питання адаптації методик одновимірної та багатовимірної класифікації економічних регіонів України в системі оцінювання наукової та інноваційної діяльності. Досліджено особливості кластерного аналізу при використанні багатовимірної класифікації економічних об’єктів. Проведено можливу структуризацію регіонів України за значеннями індикаторів інноваційної та наукової діяльності, що містять кількість наукових організацій, обсяги фінансування науково-інноваційних робіт та результати діяльності у вигляді отриманих кінцевого готового продукту і технологій. The questions of techniques multidimensional classification adaptation for economic regions in Ukraine in the system of scientific and innovative activity estimation are taken up in the article. Features of a cluster analysis at use of multidimensional classification of economic units are investigated. The structurization of Ukraine regions for innovative indicators and scientific activity which include quantity of the scientific organisations, scientifically-innovative works financing and activity results in the form of received a final ready product and technologies are conducted.
Keywords: інноваційна діяльність; наукова діяльність; економічний регіон; кластер; центр кластеру; кластерна відстань; план агломерації; дендрограма; innovative activity; scientific activity; economic region; cluster; the centre cluster distance; the agglomeration plan; dendrogram