Оптимізація параметрів демпфування автоколивань багаточастотної коливальної системи - Дмитерко, П. Р. (Видавництво Львівської політехніки, 2017)
Розроблено та досліджено математичну модель чотиримасової автоколивальної схеми металорізального верстата. Проаналізовано вплив параметрів внутрішнього тертя у з’єднаннях конструктивних елементів верстата на відносну амплітуду коливань різця та деталі. Показано неоднозначність впливу параметрів демпфування енергії коливань на відносну амплітуду коливань різця та деталі.

Mathematical model multimass oscillating circuit of machine tools developed and investigated in this study. Effect parameters internal friction in the joints of structural elements relative to the machine tool vibration amplitude and the details analyzed. Specified on the ambiguity of the influence of parameters damping vibrational energy of the relative amplitude of oscillation of the tool and details.
Optimization of damping parameters of selfoscillations of multifrequency oscillation system
Keywords: автоколивання; конструкційне демпфування; амплітуда авто- коливань; частота автоколивань; якість поверхні деталі; стійкість інструмента; self-oscillation; structural damping oscillations amplitude; frequency oscillations; the quality of the workpiece surface; the stability instrument; 621.9.01