Удосконалення лінії суміші спецій з модернізацією обладнання для подрібнення - Леськів, Маркіян Романович; Leskiv, Markiian Romanovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Прянощі та приправи використовувались в національних кухнях багатьох країн світу їх відомо понад 300 найменувань, з них понад 150 найменувань – прянощів. Орієнтовно 20 із них отримали визнання в Європі. Таким чином, прянощі поділяються на класичні, пряні овочі, пряні трави. Пряні овочі вирощують як культурні рослини, вони відносяться до цибульних, коренеплідних і кореневищних овочів. У їжу використовуються як цибулини, коріння і кореневища, а й надземна частина, що містить значно менше діючих початків. Петрушка, пастернак, селера це тип коренеплідних прямих овочів. Пряні трави можуть використовуватися у свіжому або висушеному вигляді. Використовують у пряних травах тільки надземну частину рослини (стебла, листя, квіти, плоди, насіння) і як виняток – корінь аїру та ін. Для України типовими представниками пряних трав є кріп, коріандр, кмин, аніс, м'ята, естрагон, фенхель, рута, меліса, базилік, буркун, чебрець, ялівець, полин та ін. Використовують пряні трави у їжу окремо або у вигляді сумішей. Тому тема бакалаврської роботи є актуальною. В першому розділі проекту наведено характеристику сировини, рецептуру спецій, технологію виробництва суміші спецій, а також опис технологічної схеми, здійснено технологічний розрахунок суміші спецій, а саме розраховано продуктивність лінії яка становить 3680 кг/год. Підібрано і розраховано основне технологічне обладнання а саме мийну машину з часом відмочування 2000 с, обладнання для подрібнення зелені з продуктивністю 0,06 кг/с, конвеєрна стрічкова сушарка та обґрунтовано конструкцію змішувача безперервної дії і фасувальну машину Обґрунтовано конструкцію кріогенної установки для подрібнення спецій. Виконано кінематичний розрахунок, розраховано відкриту ланцюгову передачу. Визначено діаметри валів та подано вибір та розрахунок шпонкових з'єднань. Вибрано та розраховано мастило зубчастих зачеплень та підшипників. Була розрахована та підібрана муфта. Здійснено розрахунок гвинтового транспортера. Наведено економічну ефективність кріогенної установки для подрібнення спецій. Подані заходи з охорони праці. Бакалаврська кваліфікаційна робота складається з пояснювальної записки, що містить 76 сторінок, 9 рисунків, 10 таблиць, графічної частини: 4 аркуші формату А1. Мета дослідження: удосконалення кріогенної установки для подрібнення спецій з розрахунком технологічних, кінематичних параметрів.

Spices and seasonings were used in the national cuisines of many countries of the world, more than 300 names are known, of which more than 150 names are spices. Approximately 20 of them have received recognition in Europe. Thus, spices are divided into classic, spicy vegetables, spicy herbs. Spicy vegetables are grown as cultivated plants, they belong to onion, root and rhizome vegetables. Not only bulbs, roots and rhizomes are used in food, but also the above-ground part, which contains significantly fewer active principles. Parsley, parsnip, celery are a type of root vegetables. Spices can be used fresh or dried. Only the above-ground part of the plant (stems, leaves, flowers, fruits, seeds) is used in spices, and as an exception - calamus root, etc. For Ukraine, typical representatives of spices are dill, coriander, cumin, anise, mint, tarragon, fennel, rue, lemon balm, basil, chervil, thyme, juniper, wormwood, etc. Spices are used in food separately or in the form of mixtures. Therefore, the topic of the bachelor's thesis is relevant. The first section of the project provides a description of the raw materials, the recipe of spices, the technology for producing a spice mixture, as well as a description of the technological scheme, a technological calculation of the spice mixture was carried out, namely, the line productivity was calculated, which is 3680 kg/h. The main technological equipment was selected and calculated, namely a washing machine with a soaking time of 2000 s, equipment for grinding greens with a productivity of 0.06 kg/s, a conveyor belt dryer, and the design of a continuous mixer and a packaging machine were justified. The design of a cryogenic installation for grinding spices was justified. A kinematic calculation was performed, an open chain transmission was calculated. The diameters of the shafts were determined and the selection and calculation of keyed joints were presented. The lubrication of gearing and bearings was selected and calculated. The coupling was calculated and selected. The calculation of the screw conveyor was carried out. The economic efficiency of the cryogenic installation for grinding spices is presented. Occupational safety measures are presented. The bachelor's qualification work consists of an explanatory note containing 75 pages, 15 figures, 3 tables, graphic part: 4 sheets of A1 format. Research objective: improvement of the cryogenic installation for grinding spices with calculation of technological, kinematic parameters.
Improvement of the spice mixing line with modernization of grinding equipment
Keywords: 6.133.00.00; технологія виробництва; кріогенна установка; спеції; фасувальна машина; бункер; production technology; cryogenic installation; spices; packing machine; hopper