Production of Bitumen Modified with Low-Molecular Organic Compounds from Petroleum Residues. 8. Prospects of Using Formaldehyde Modified Tars in Road Construction - Gunka, Volodymyr; Donchenko, Myroslava; Demchuk, Yuriy; Drapak, Iryna; Bratychak, Michael (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Проведено модифікування гудронів формаліном (37 %-м водним розчином формальдегіду) із використанням різних кислот, як каталізаторів процесу, із метою одержання нових в’яжучих матеріалів для дорожнього будівництва. Як каталізатор використовували H2SO4, HCl, H3PO4 та CH3COOH. Процес модифікування проводили в діапазоні температур 378-403 К та тривалості 0,6-1,0 год. Досліджено реологічні властивості гудронів, модифікованих формальдегідом, за 333, 343 та 353 К, та проведено порівняння реологічних властивостей отриманих бітумних в’яжучих матеріалів з окисненими бітумами.

Modification of tars with formalin (37% aqueous solution of formaldehyde) was carried out using various acids as process catalysts with the aim of obtaining new binding materials for road construction. H2SO4, HCl, H3PO4, and CH3COOH were used as catalysts. The modification process was carried out in the temperature range of 378-403 K and for a duration of 0.6-1.0 h. The rheological properties of tars modified with formaldehyde at 333, 343, and 353 K were studied and a comparison of the rheological properties of the obtained bituminous binder materials with oxidized bitumens was carried out.
Одержання бітуму, модифікованого низькомолекулярними органічними сполуками із нафтових залишків. 8. Перспективи використання гудронів, модифікованих формальдегідом, у дорожньому будівництві
Keywords: гудрон; бітум; формальдегід; хімічне модифікування; tar; bitumen; formaldehyde; chemical modification