Дизайн архітектури музею монументальної скульптури Львова на вул. Братів Рогатинців - Ціхоцька, Соломія Сергіївна; Tsikhotska, Solomiia Serhiivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Проєктом передбачено створення сучасного Музею монументальної скульптури у місті Львів за адресою вулиця Братів Рогатинців. Розташування об’єкта у багатошаровому історичному середовищі центральної частини міста вимагає уважного врахування архітектурного контексту, масштабності забудови, особливостей фактур та кольорової гами навколишніх споруд. Архітектурне рішення музею реалізоване у вигляді стриманого, але виразного квадратного об’єму, який відображає сучасний погляд на монументальність і пластичність каменю як матеріалу. Просторова структура будівлі спроектована з метою оптимального поєднання різноманітних функціональних зон: експозиційних залів, адміністративних і технічних приміщень, творчих майстерень, освітніх аудиторій, а також публічних просторів, включно з кафе, конференц-залом і внутрішнім двориком, який слугує місцем відпочинку та культурних заходів. Конструктивна система базується на монолітному залізобетонному каркасі з великими прольотами, що забезпечує максимальну відкритість внутрішніх просторів і гнучкість у плануванні виставкових зон. Для обробки фасадів та інтер’єрів обрано матеріали, які підкреслюють природну красу та міцність скульптурних форм — бетон, натуральний камінь і скло. Вони створюють стримане, нейтральне тло, яке не відволікає уваги від експонатів, а навпаки — посилює їхню виразність. Особливу увагу приділено інклюзивності простору, енергоефективним рішенням та системам безпеки, що відповідають сучасним стандартам. Важливим елементом проекту є продумане освітлення: поєднання природного світла з функціональним штучним освітленням дозволяє створювати світлотіньові акценти, які підсилюють сприйняття експозиційних композицій та надають їм особливої атмосфери. Таким чином, новий музей стане унікальним культурним центром, який не лише збереже і популяризує історичну та мистецьку спадщину, а й відкриє простір для розвитку сучасного мистецтва, освітніх програм і комунікації з мешканцями та гостями міста. Мета проєкту: Створення функціонального, естетично виразного і технологічно сучасного простору для збереження, дослідження та презентації монументальної скульптури, що сприятиме розвитку культурного життя Львова і забезпечить доступність мистецтва для широкої аудиторії.

The project envisages the creation of a modern Museum of Monumental Sculpture in the city of Lviv at Brativ Rohatyntsiv Street. The location of the object in the multi-layered historical environment of the central part of the city requires careful consideration of the architectural context, the scale of the development, the features of the textures and the color scheme of the surrounding buildings. The architectural solution of the museum is implemented in the form of a restrained but expressive square volume, which reflects a modern view of the monumentality and plasticity of stone as a material. The spatial structure of the building is designed to optimally combine various functional areas: exhibition halls, administrative and technical premises, creative workshops, educational classrooms, as well as public spaces, including a cafe, a conference hall and a courtyard that serves as a place for recreation and cultural events. The structural system is based on a monolithic reinforced concrete frame with large spans, which ensures maximum openness of internal spaces and flexibility in planning exhibition areas. Materials that emphasize the natural beauty and strength of sculptural forms were chosen for the decoration of facades and interiors - concrete, natural stone and glass. They create a restrained, neutral background that does not distract attention from the exhibits, but on the contrary - enhances their expressiveness. Special attention was paid to the inclusiveness of the space, energy-efficient solutions and security systems that meet modern standards. An important element of the project is thoughtful lighting: the combination of natural light with functional artificial lighting allows you to create chiaroscuro accents that enhance the perception of exhibition compositions and give them a special atmosphere. Thus, the new museum will become a unique cultural center that will not only preserve and popularize historical and artistic heritage, but also open up space for the development of contemporary art, educational programs and communication with residents and guests of the city. Project goal: Creating a functional, aesthetically expressive and technologically modern space for the preservation, research and presentation of monumental sculpture, which will contribute to the development of cultural life in Lviv and ensure the accessibility of art to a wide audience.
Architecture design of the Museum of Lviv Monumental Sculpture on Brativ Rohatyntsiv Street
Keywords: 6.191.00.00; музей монументальної скульптури; архітектурний проєкт; культурний центр; Львів. Список використаної літератури: 1. Бондаренко; І. В. Архітектура музеїв: теорія і практика / І. В. Бондаренко. — Київ: Видавничий дім «Академія»; 2018. — 320 с. 2. Коваленко; О. М. Музейна справа в Україні: історія та сучасність / О. М. Коваленко. — Львів: Видавництво Львівської політехніки; 2020. — 250 с. 3. Петрова; Т. Ю. Архітектурні стилі та їх розвиток у ХХ столітті / Т. Ю. Петрова. — Харків: Основа; 2017. — 280 с. 4. Сидоренко; В. М. Енергоефективність у сучасному будівництві / В. М. Сидоренко. — Київ: Будівельник; 2019. — 200 с. 5. Шевченко; Н. І. Інклюзивний дизайн у громадських будівлях / Н. І. Шевченко. — Одеса: Астропринт; 2021. — 180 с; museum of monumental sculpture; architectural project; cultural center; Lviv. List of used literature: 1. Bondarenko; I. V. Museum architecture: theory and practice / I. V. Bondarenko. — Kyiv: Publishing House "Academy"; 2018. — 320 p. 2. Kovalenko; O. M. Museum work in Ukraine: history and modernity / O. M. Kovalenko. — Lviv: Publishing House of Lviv Polytechnic; 2020. — 250 p. 3. Petrova; T. Yu. Architectural styles and their development in the 20th century / T. Yu. Petrova. — Kharkiv: Osnova; 2017. — 280 p. 4. Sydorenko; V. M. Energy efficiency in modern construction / V. M. Sydorenko. — Kyiv: Builder; 2019. — 200 p. 5. Shevchenko; N. I. Inclusive design in public buildings / N. I. Shevchenko. — Odesa: Astroprint; 2021. — 180 p