Analysis of the impact of cross-section damage on the strength and deformability of bent reinforced concrete elements - Кравчук, В. С.; Вегера, П. І.; Хміль, Р. Є.; Kravchuk, Volodymyr; Vegera, Pavlo; Khmil, Roman (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
У статті аналізуються дефекти та пошкодження залізобетонних конструкцій, зокрема фізичні, біологічні та хімічні, з акцентом на вплив тривалої експлуатації та агресивних умов навколишнього середовища. Дослідження показують, що механічні пошкодження, такі як відколи та вибоїни, значно знижують несучу здатність конструкцій та спричиняють складні деформації. Визначено актуальні напрямки наукових досліджень, зокрема щодо поведінки пошкоджених залізобетонних балок під навантаженням, які потребують подальшого розвитку та вдосконалення методів оцінки залишкової несучої здатності. У статті наголошується на необхідності додаткових експериментальних досліджень та використання сучасного програмного забезпечення для більш точних методів прогнозування та розрахунку залізобетонних конструкцій.

The article analyzes defects and damage in reinforced concrete structures, particularly physical, biological, and chemical, with an emphasis on the impact of prolonged operation and aggressive environmental conditions. Research shows that mechanical damage, such as spalling and potholes, significantly reduces the load-bearing capacity of structures and causes complex deformations. Relevant directions in scientific research have been identified, particularly regarding the behavior of damaged reinforced concrete beams under load, which require further development and improvement of methods for assessing residual load-bearing capacity. The article emphasizes the need for additional experimental studies and the use of modern software for more accurate methods of predicting and calculating reinforced concrete structures.
Аналіз впливу пошкоджень поперечного перерізу згинаних залізобетоних елементів на міцність та деформативність
Keywords: згинані залізобетонні елементи; пошкодження; дефекти; залишкова несуча здатність; корозія; напружено-деформований стан; bent reinforced concrete elements; damage; defects; residual bearing capacity; corrosion; stress-strain state