Взаємозв'язок копінг-стратегій із самооцінкою в осіб юнацького віку - Банах, Назар Андрійович; Banakh, Nazar Andriiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У магістерській кваліфікаційній роботі здійснено психологічний аналіз взаємозв'язку копінг-стратегій із самооцінкою осіб юнацького віку. Проведено теоретичний огляд літератури, який виявив, що копінг-стратегії сприяють адаптації до стресу, збереженню психічного здоров’я та формуванню саморегуляції, а їх вибір залежить від рівня самооцінки. Самооцінка, як важливий елемент Я-концепції, визначає емоційне благополуччя молоді, але є нестабільною в період юнацького віку через пошук ідентичності та соціальне схвалення. Емпіричне дослідження охоплювало вибірку з 102 осіб віком від 18 до 23 років, серед яких 79 дівчат і 23 хлопця. Виявлено, що рівень самооцінки суттєво впливає на вибір копінг-стратегій: особи з високою самооцінкою частіше обирають асертивні дії та соціальне відволікання, тоді як низька самооцінка корелює з емоційно-орієнтованими стратегіями. Результати підтвердили, що адаптивні копінг-стратегії (асертивність, соціальне відволікання) пов’язані з високою самооцінкою, тоді як дезадаптивні (уникнення, емоційно-орієнтовані стратегії) – з низькою самооцінкою. Розроблено рекомендації для практичних психологів щодо підтримки самооцінки молоді через формування ефективних копінг-стратегій.

The master's thesis provides a psychological analysis of the relationship between coping strategies and self-esteem in youth. A theoretical literature review revealed that coping strategies contribute to stress adaptation, mental health preservation, and the development of self-regulation, with their choice depending on the level of self-esteem. Self-esteem, as a key element of the self-concept, determines the emotional well-being of young people but remains unstable during youth due to identity exploration and the need for social approval. The empirical study involved a sample of 102 individuals aged 18 to 23, including 79 girls and 23 boys. It was found that self-esteem significantly influences the choice of coping strategies: individuals with high self-esteem are more likely to use assertive actions and social diversion, while low self-esteem correlates with emotionally oriented strategies. The results confirmed that adaptive coping strategies (assertiveness, social diversion) are associated with high self-esteem, whereas maladaptive strategies (avoidance, emotionally oriented strategies) correlate with low self-esteem. Recommendations were developed for practical psychologists to support youth self-esteem through the formation of effective coping strategies.
The relationship between coping strategies and self-esteem of adolescents
Keywords: 8.053.00.01; копінг-стратегії; самооцінка; юнацький вік; адаптація; психологічне здоров’я; coping strategies; self-esteem; youth; adaptation; mental health