Оптимізація конструктивних параметрів деталей передньої підвіски автобуса ІVЕCО-КрАЗ - Форнальчик, Є. Ю.; Підгайний, Т. Ю. (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2004)
Проведено розрахунок серійного торсіона на втомну міцність і виявлено його низьку надійність. Встановлено залежність коефіцієнта запасу міцності і довжини торсіона від його діаметра. Зважаючи на умови забезпечення необхідної надійності і жорсткості, запропоновано новий торсіон. Використовуючи метод скінчених елементів, проведено розрахунок важеля, який з’єднаний з торсіоном. Враховуючи результати розрахунку, спроектовано важіль для нового торсіона. It is carried out calculation of a serial torsion bar on fatigue strength and its low reliability detected. Association of a reserve factor and length of a torsion bar on its diameter is established. On a ground of conditions of necessary reliability and rigidities, the new torsion bar is offered. Using a Finite Element Method, calculation of a bar, which is fused to a torsion bar, is carried out. Taking into account outcomes of calculation, the bar for a new torsion bar is designed.