Правові та фінансові аспекти нарахування соціальних виплат учасникам війни та членам їх сімей - Васьків, Тарас Ігорович; Vaskiv, Taras Ihorovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
В умовах конфлікту між росією та Україною, що триває з 2014 року, важливість правового та фінансового забезпечення учасників війни набуває особливого значення. Соціальні виплати є невід’ємною складовою системи соціального забезпечення, яка покликана підтримувати тих, хто зазнав негативних наслідків війни, а також захищати їхні соціальні, економічні та правові інтереси. Об’єкт дослідження: система соціального забезпечення учасників війни в Україні. Предмет дослідження: правові та фінансові аспекти нарахування соціальних виплат учасникам війни, їх вплив на соціально-економічний статус та можливості для покращення системи надання соціальної підтримки. Мета: дослідження правових та фінансових аспектів нарахування соціальних виплат учасникам війни. Результати дослідження: у роботі було визначено, що соціальні виплати є важливою складовою системи соціального забезпечення населення, сприяють зменшенню соціальної несправедливості та забезпеченню належних рівнів життя найбільш вразливих категорій громадян. Емпіричний аналіз засвідчив, що існують можливості для вдосконалення системи нарахування та виплат, зокрема щодо підвищення прозорості, оптимізації процедур та розширення соціальних гарантій для учасників війни.

Amid the ongoing conflict between Russia and Ukraine since 2014, the importance of legal and financial support for war participants has become particularly significant. Social benefits are an integral part of the social security system, aimed at supporting those affected by the war and protecting their social, economic, and legal interests. Object of the study: the social security system for war participants in Ukraine. Subject of the study: legal and financial aspects of calculating social benefits for war participants, their impact on socio-economic status, and opportunities for improving the social support system. Objective: to study the legal and financial aspects of calculating social benefits for war participants. Research results: the work identified that social benefits are an important component of the population's social security system, contribute to reducing social injustice, and ensure adequate living standards for the most vulnerable groups of citizens. Empirical analysis has shown that there are opportunities to improve the calculation and payment system, particularly regarding transparency enhancement, procedure optimization, and expanding social guarantees for war participants.
Legal and financial aspects of calculating social benefits for war veterans and their families
Keywords: 6.232.00.00; соціальні виплати; соціальне забезпечення; ветерани війни; social benefits; social security; war veterans