Система аналізу знань та вироблення рекомендацій вступу для абітурієнтів - Якушевич, Тарас Олексійович; Yakushevych, Taras Oleksiiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2023)
На даний момент випускники середніх навчальних закладів мають можливість вступити у ЗВО України, здавши успішно зовнішнє незалежне оцінювання та обравши майбутню спеціальність. Широке використання персональних комп’ютерів надало великий поштовх до розробки нових інформаційних технологій, а також можливість переходити від письмової здачі зовнішнього тестування до більш швидшого та якіснішого оцінювання знань учнів. Тому актуальним є дослідження розроблення та впровадження автоматизованої системи підсумкового контролю знань, визначення рівня знань випускника і допомога у виборі вищого навчального закладу. Важливим питанням під час навчання є оцінювання знань учнів. Метою роботи є визначення якості засвоєння навчального матеріалу, полегшення вибору учнями вищого навчального закладу, а також зменшення витрат на забезпечення випускників друкованими зошитами для здачі зовнішнього незалежного оцінювання за допомогою проходження відповідних тестів, знаходячись за комп’ютером. Система, яка планується, призначена для оцінювання знань учнів після закінчення 11 класу та в залежності до отриманих ними результатів видає рекомендовану спеціальність та список вищих навчальних закладів України з найбільшою ймовірністю поступлення. Об’єктом дослідження є процес тестування знань учня та вибору ним закладу вищої освіти. Предмет дослідження – інформаційна система допомоги у виборі ЗВО. До основних переваг даної системи оцінювання відносяться: Економія коштів на випуск друкованих зошитів для тестування. Зменшення витрат на оплату праці викладачам, які перевіряють роботи. Одразу ж після завершення тестування з’являється результат. Допомога у виборі вищого навчального закладу. До недоліків належать: Присутність не у всіх містах і селах хороших каналів зв’язку і апаратно-програмного забезпечення. Можливість вгадати правильну відповідь. Практична значимість результатів дослідження полягає в тому, що одержані результати дозволяють вдосконалити існуючу на сьогоднішній день форму вступу у ЗВО, забезпечуючи при цьому можливість допомоги учням у виборі майбутньої професії та пропонуючи перелік рекомендованих закладів для подальшого навчання.

At the moment, graduates of secondary educational institutions have the opportunity to enter the Higher Education Institutions of Ukraine after successfully passing an external independent assessment and choosing a future specialty. The widespread use of personal computers gave a great impetus to the development of new information technologies, as well as the opportunity to move from written external testing to faster and better assessment of students' knowledge. Therefore, research on the development and implementation of an automated system of final control of knowledge, determination of the graduate's knowledge level and assistance in choosing a higher educational institution is relevant. An important issue during education is the assessment of students' knowledge. The purpose of the work is determining the quality of study material acquisition, facilitating students' choice of a higher educational institution, as well as reducing the costs of providing graduates with printed notebooks for passing external independent assessment by passing appropriate tests while at the computer. The planned system is designed to assess the knowledge of students after the end of the 11th grade and, depending on the results obtained by them, issues a recommended specialty and a list of higher educational institutions of Ukraine with the highest probability of admission. The object of the study is the process of testing the student's knowledge and choosing a higher education institution. The subject of the study is an information system of assistance in choosing a higher education institution. The main advantages of this evaluation system include: Saving money on the production of printed notebooks for testing. Reduction of labor costs for teachers who check works. Immediately after the test is completed, the result appears. Help in choosing a higher educational institution. The disadvantages include: Not all cities and villages have good communication channels and hardware and software. Ability to guess the correct answer. The practical significance of the research results lies in the fact that the obtained results make it possible to improve the currently existing form of admission to higher education institutions, providing at the same time the opportunity to help students in choosing a future profession and offering a list of recommended institutions for further education.
System of knowledge analysis and preparation of admission recommendations for applicants
Keywords: 8.124.00.03; аналіз даних; система підтримки прийняття рішень; системний аналіз; програмне забезпечення; data analysis; decision support system; system analysis; software