Дослідження складу і мікроструктури металу стінових геодезичних знаків - Тревого, І. С.; Ільків, Є.; Галярник, М.; Жовтуля, О. (Видавництво Львівської політехніки, 2016)
Виконано і проаналізовано металографічні дослідження різних геодезичних знаків з терміном експлуатації 3, 40 і 80 років. Встановлено, що матеріали стінових знаків достатньо добре зберегли свою структуру і склад, хоча перебували під дією чинників, що прискорюють деградаційні процеси. Також виявлено деякі відмінності, зумовлені різними умовами експлуатації. Виконані дослідження вказують на необхідність розроблення єдиних вимог щодо матеріалів для виготовлення стінових реперів і марок, а також їх сертифікації. Выполнены и проанализированы металлографические исследования различных геодезических знаков со сроком эксплуатации 3, 40 и 80 лет. Установлено, что материалы стеновых знаков достаточно хорошо сохранили свою структуру и состав, хотя находились под действием факторов, ускоряющих деградационные процессы. Также выявлены некоторые различия, обусловленные различными условиями эксплуатации. Выполненные исследования указывают на необходимость разработки единых требований к материалам для изготовления стеновых реперов и марок, а также их сертификации. Performed and analyzed metallographic studies of various survey markers in operation for 3, 40 and 80 years old. It was found that the material of wall signs well enough preserved their structure and composition, but were under the influence of factors that accelerate degradation processes. Also revealed some differences due to different conditions operation. The studies point to the need for uniform requirements for materials for the manufacture of wall frames and stamps, as well as their certification.
Исследование состава и микроструктуры металла стеновых геодезических знаков
The study of composition and microstructure of the metal wall of geodetic marks
Keywords: стінні репери; марки; металографія; моніторинг