Микола Дашкевич як медієвіст - Домбровський, Ю. О. (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2002)
Найвидатнішим дослідником середньовічних романських літератур початку XX ст. на Україні був професор Київського університету Св. Володимира М. Дашкевич. Викладено погляди вченого на французький феодальний епос, акцентовано те, що М. Дашкевич стояв на позиціях поміркованого компаративізму. Зазначено, що у питаннях походження французького епосу М. Дашкевич приписує надто велике значення епосу германському. Учений проводить також паралелі між “Піснею про Роланда” та “Словом о полку Ігоревім”. Investigateur le plus eminent des littératures romaines du debut du 20-e siecle en Ukraine etait le professeur de l’Universite de Kyiv St. Volodymyr M. Dachkievycz. On a enonce les vues du savant sur la poésie epique française, on accentue que M. Dachkievycz s’en tenait le comparatisme moderne. Soulignant des origines de la poésie epique française M. Dachkievycz accorde une trop grande attention а la poesié epiques germanique. Le savant tire aussi une parallèle entre La Chanson de Rolland et Dit de la Bande d’Igor.