Оцінка екологічних ризиків підтоплення урбанізованих територій в умовах змін клімату (на прикладі м. Львова) - Рутковська, Юлія Вадимівна; Prokopenko, Yuliia Vadymivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Рутковська Юлія Вадимівна. Науковий керівник: к.т.н., доцент Попович О. Р. Оцінка екологічних ризиків підтоплення урбанізованих територій в умовах змін клімату (на прикладі м.Львова).Бакалаврська кваліфікаційна робота.-Національний університет «Львівська політехніка». 2025 рік Розширена анотація У роботі проаналізовано екологічні ризики підтоплення урбанізованих територій на прикладі міста Львова в умовах змін клімату [5]. Особлива увага приділена використанню сучасних інструментів оцінки ризиків, зокрема ГІС-моделюванню, індексним та багатокритеріальним методам аналізу [2]. Запропоновано просторове зонування ризику підтоплення на території міста та сформульовано рекомендації для інтеграції результатів у містобудівну документацію. Результати дослідження показали, що найвищий ризик спостерігається в районах із низинним рельєфом, історично заболочених зонах та місцях інтенсивного водозбору [3]. Актуальність теми зумовлена глобальними тенденціями зміни клімату, урбанізацією та зростаючою екологічною вразливістю міст. Упродовж останніх десятиліть на європейському континенті спостерігається зростання кількості аномальних атмосферних явищ, включаючи інтенсивні короткочасні зливи, що спричиняють підтоплення в міських агломераціях [6]. Зокрема, дослідження [1] свідчать про те, що теперішній період є одним із найбільш багатих на повені за останні 500 років. Ситуацію ускладнює те, що у багатьох районах міста інфраструктура водовідведення перебуває у критичному стані [4]. Тому виникає потреба в застосуванні новітніх підходів до оцінки ризиків, зокрема з використанням просторового аналізу та екологічного моделювання. Об’єкт дослідження – екологічні ризики підтоплення урбанізованих територій, Предмет дослідження – причини, фактори, методи оцінки та наслідки підтоплень у місті Львові. Метою дослідження є формування системного підходу до оцінювання екологічних ризиків підтоплення урбанізованих територій у місті Львові з урахуванням впливу кліматичних змін та просторової структури міста. В науковій роботі розв’язане актуальне науково-практичне завдання: підвищення рівня екологічної безпеки шляхом аналізу стану проблеми щодо прогресуючого розвитку об’ємів дощового стоку, оцінки реальних підтоплень на урбанізованих територіях (на прикладі Львова та міст Європи), а також комплексного аналізу методів гідрологічного і гідравлічного моделювання.

Rutkovska Yulia Vadymivna. Scientific advisor: Ph.D., Associate Professor Popovych O. R. Assessment of environmental risks of flooding of urbanized areas under climate change (the case of Lviv City).Bachelor’s thesis.- Lviv Polytechnic National University. 2025 Extended abstract The paper analyzes the environmental risks of flooding of urbanized areas using the example of the city of Lviv under climate change [5]. Special attention is paid to the use of modern risk assessment tools, in particular GIS modeling, index and multi-criteria analysis methods [2]. Spatial zoning of the risk of flooding in the city is proposed and recommendations are formulated for integrating the results into urban planning documentation. The results of the study showed that the highest risk is observed in areas with low relief, historically wetlands and areas of intensive water catchment [3]. The relevance of the topic is due to global trends in climate change, urbanization and the growing environmental vulnerability of cities. Over the past decades, the European continent has seen an increase in the number of anomalous atmospheric phenomena, including intense short-term downpours that cause flooding in urban agglomerations [6]. In particular, studies [1] indicate that the current period is one of the most flood-prone in the last 500 years. The situation is complicated by the fact that in many areas of the city the drainage infrastructure is in a critical state [4]. Therefore, there is a need to apply modern approaches to risk assessment, in particular using spatial analysis and ecological modeling. The object of the study is the environmental risks of flooding of urbanized areas, The subject of the study is the causes, factors, assessment methods and consequences of flooding in the city of Lviv. The purpose of the study is to develop a systematic approach to assessing the environmental risks of flooding of urbanized areas in the city of Lviv, taking into account the impact of climate change and the spatial structure of the city. The scientific work solves a relevant scientific and practical problem: increasing the level of environmental safety by analyzing the state of the problem regarding the progressive development of rainwater runoff volumes, assessing real flooding in urbanized areas (using the example of Lviv and European cities), as well as a comprehensive analysis of hydrological and hydraulic modeling methods.
Assessment of environmental risks of flooding of urbanized areas under climate change (the case of Lviv City)
Keywords: 6.101.00.00; підтоплення; зміна клімату; урбанізація; екологічна безпека; ГІС; flooding; climate change; urbanization; environmental safety; GIS List of used literature sources: 1. Nakonechny; S. I. (2020). Ecological risks of urbanized areas. Ecological Journal; (4); 122–130. http://ecoj.dea.kiev.ua/archives/2020/4/23.pdf:contentReference 2. Zhelibo; O. O.; Sysoeva; N. V.; & Nosov; I. V. (2016). Ecology of cities and industrial centers. Kryvyi Rih: KDPU. https://elibrary.kdpu.edu.ua/bitstream/123456789/6708/1/Экология%20мист%20и%20промышлых%20центрів.pdf:contentReference 3. Arabadzhi; V. V. (2017). Ecological risk assessment as a tool of environmental management. Economy and Society; (9); 64–68. https://economyandsociety.in.ua/journals/9_ukr/102.pdf:contentReference 4. Levina; L. O. (2022). Ecological assessment of risks of flooding of urbanized areas (bachelor's thesis). SumDU. http://essuir.sumdu.edu.ua:8080/bitstream-download/123456789/91949/1/Levina_bak_rob.pdf:contentReference 5. Shevchuk; S. V. (2020). Environmental risks: nature and criteria. https://www.researchgate.net/publication/34647140:contentReference 6. Venger; A. (2020). Assessment of land use changes using the example of Chernivtsi region. Geographical studies. https://archer.chnu.edu.ua/...geo2020_VENGER_zem.pdf:contentReference