Побудова моделі опису зображень для задачі розпізнавання дорогоцінностей - Коваленко, Антон Сергійович (Національний університет «Львівська політехніка», 2024)
Магістерська кваліфікаційна робота виконана студентом групи КНСШ-22 Коваленко Антоном Сергійовичем. Тема “Побудова моделі опису зображень для задачі розпізнавання дорогоцінностей”. Робота направлена на здобуття ступеня магістр за спеціальністю 122 «Комп’ютерні науки». Об’єктом дослідження є модель, яка описує дані зображення дорогоцінностей текстом. Предметом досліджень є задача Image Captioning при роботі з конкретним видом зображень. Досягнення мети відбувається за рахунок розробки та модифікації архітектури, збором необхідних даних, поетапного покращення результатів та аналізі результатів. Робота розділена на три розділи. В першому, проведений аналіз літературних джерел за темою магістерської роботи. Пошук самих джерел, за вимогами, проводився в двох наукометричних базах. Після аналізу джерел створені завдання для виконання в роботі. В другому розділі я провів дослідження наукової теми, і описав всі необхідні компоненти, які використовую в роботі. Також детально описано етап пошуку потрібних даних. В третьому розділі описую проведені експерименти разом з аналізом фінальних результатів і висновками. В результаті виконання дипломної роботи створена та натренована програма, для текстового опису зображень дорогоцінностей, базована на архітектурі типу кодер-декодер. Описано пошук необхідних даних та продемонстровано результати роботи моделі. Оптимізацією під час виконання дипломної роботи було збільшення тренувальних даних та написання власного текстового документу з детальними описами зображень. Проаналізовано отриманий результат та представлено можливе покращення моделі. Загальний обсяг роботи: 58 сторінок, 29 рисунка, 22 посилання. The master’s qualification work was performed by a student of the group KNSSh-22 Kovalenko Anton Serhiyovich. Topic ‘Image captioning model for jewelry detection.’ The work is aimed at obtaining a master's degree in the specialty 122 ‘Computer Science.’ The object of research is a model that describes the image data of jewels by text.The subject of research is the Image Captioning problem when working with a specific type of image. The goal is achieved by developing and modifying the architecture, collecting the necessary data, gradually improving the results and analyzing the results. The work is divided into three sections. In the first, an analysis of literary sources on the topic of master's work. The search for the sources themselves, according to the requirements, was carried out in two science bases. After analyzing the sources, tasks have been created for execution in the work. In the second chapter, I conducted research on a scientific topic, and described all the necessary components that I use in my work. The step of searching for the desired data is also described in detail. In the third section I describe the experiments carried out together with the analysis of the final results and conclusions. As a result of the graduation work, a program has been created and trained for textual description of images of jewels, based on the architecture of the encoderdecoder type. The search for the necessary data is described and the results of the model operation are demonstrated. Optimization during the performance of the thesis was to increase the training data and write your own text document with detailed descriptions of images. The obtained result is analyzed and possible improvement of the model is presented. Total amount of work: 58 pages, 29 figures, 22 links.
Image captioning model for jewelry detection
Keywords: опис зображення, кодер-декодер, модель зображення-втекст, машинне навчання, дорогоцінність, image description, encoder-decoder, image-to-text model, machine learning, jewel