Research of Thermal Inertia of Thermotransducers for Measuring the Temperature of Gas Flows - Фединець, Василь; Васильківський, Ігор; Fedynets, Vasyl; Vasylkivskyi, Ihor (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
Температура газових потоків – важливий параметр під час дослідження процесів тепломасообміну в області газової динаміки, а також у промисловості. Тому необхідно забезпечити високий рівень вимог до точності та надійності первинних засобів вимірювання температури. Засадничими вимогами, зокрема, є простота конструкції термоперетворювача, його низька термічна інерційність, невеликі розміри, висока надійність під час експлуатації в агресивних середовищах за високих значень температури та тиску. Важлива вимога під час вимірювання температури газових потоків – забезпечити низьку термічну інерційність. Наявність у термоперетворювачів термічної інерційності призводить до того, що під час вимірювання нестаціонарних температур газових потоків в умовах мінливої тепловіддачі виникають динамічні похибки, тому необхідні додаткові дослідження для їх урахування. У статті висвітлено дослідження термічної інерційності термоперетворювачів для вимірювання температури газових потоків залежно від виду форми зміни температури потоку.

The temperature of gas flows is an important parameter during the research of heat and mass transfer processes, in the field of gas dynamics, as well as in manufacturing. Therefore, it is necessary to ensure a high level of requirements for the accuracy and reliability of the primary means of temperature measurement. The basic requirements are the simplicity of the design of the thermotransducer, its low thermal inertia, small dimensions, and high reliability during operation in aggressive environments at high temperature and pressure conditions. When measuring the temperature of gas flows, an important requirement is to ensure low thermal inertia. The presence of thermal inertia in thermotransducers leads to the fact that during the measurement of non-stationary temperatures of gas flows in conditions of variable heat transfer, dynamic errors occur, which make it necessary to conduct additional studies to take them into account. This paper provides a study of the thermal inertia of thermotransducers for measuring the temperature of gas flows depending on the type of flow temperature change.
Дослідження термічної інерційності термоперетворювачів для вимірювання температури газових потоків
Keywords: термоперетворювач; методика; потік газу; вимірювання; температура; час термічної реакції; thermotransducer; methodology; gas flow; measurements; temperature; time of thermal reaction