Журналістська спадщина Лесі Українки: роль у розвитку української публіцистики - Возна, Лілія Ігорівна; Vozna, Liliia (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Метою роботи є дослідження журналістської та публіцистичної діяльності Лесі Українки, її внеску в розвиток української публіцистики та актуалізацію її соціокультурних ідей у сучасному контексті. У роботі здійснено ? Аналіз основних етапів життя та творчості Лесі Українки, що вплинули на її формування як журналістки та публіцистки. ? Вивчення витоків публіцистичної діяльності письменниці та визначення провідних тем і мотивів її творчості. ? Оцінка ролі преси як головної трибуни для її публіцистичних виступів. ? Аналіз ключових тем і ідей її публіцистики, їхньої значущості для розвитку української культури та суспільства. ? Дослідження актуалізації ідей Лесі Українки у сучасному інформаційному та соціокультурному середовищі. Досліджено основні особливості ? Публіцистичних текстів Лесі Українки, які поєднують глибокий соціально-політичний аналіз із яскравим емоційним виразом. ? Її внеску у формування етичних принципів української журналістики та громадянської активності. ? Впливу її творчості на розвиток української журналістики та публіцистики у різні історичні періоди. З’ясовано, що 5 ? Публіцистика Лесі Українки є зразком інтеграції інтелектуального та морального підходів до суспільних ідей. ? Її журналістська діяльність сприяла формуванню національної самосвідомості, захисту прав людини і боротьби за соціальну справедливість. ? Її ідеї мають вагоме значення для сучасних медіа, зокрема у контексті етики та соціальної відповідальності.

The purpose of this work The purpose of the work is to study Lesya Ukrainka's journalistic and publicistic activities, her contribution to the development of Ukrainian publicistics, and the actualization of her sociocultural ideas in the modern context. The work includes ? Analysis of the key stages of Lesya Ukrainka's life and creativity that shaped her as a journalist and publicist. ? Examination of the origins of her publicistic activity and identification of the leading themes and motives in her works. 6 ? Assessment of the role of the press as a primary platform for her publicistic endeavors. ? Analysis of the main themes and ideas of her publicistics and their significance for the development of Ukrainian culture and society. ? Exploration of the modern relevance of Lesya Ukrainka's ideas in the informational and sociocultural environment. Key features studied ? Lesya Ukrainka's publicistic texts, which combine profound socio-political analysis with vivid emotional expression. ? Her contribution to shaping the ethical principles of Ukrainian journalism and civic engagement. ? The impact of her works on the development of Ukrainian journalism and publicistics in various historical periods. It was determined that ? Lesya Ukrainka's publicistics exemplifies the integration of intellectual and moral approaches to societal ideas. ? Her journalistic activity contributed to the formation of national consciousness, the defense of human rights, and the fight for social justice. ? Her ideas hold significant value for contemporary media, particularly in the context of ethics and social responsibility.
Lesia Ukrainka's journalistic legacy: role in the development of Ukrainian journalism
Keywords: 6.061.00.00; публіцистика; журналістика; Леся Українка; громадський діяч; освіта; фемінізм; національна свобода; publicistics; journalism; Lesya Ukrainka; public figure; education; feminism; national freedom