Портали з ордером у творчості А. Попеля - Білінська, О. Б. (Видавництво Львівської політехніки, 2013)
Класичні тенденції у творах А. Попеля найбільше проявились у порталах споруд, нішах-едикулах, фрагментах аттиків із застосуванням ордера. Композиційний аналіз схем порталів на основі проведених обмірів виявив пропорційні особливості їх побудови і вільне оперування багатим словником форм різних стилів (рідше з використанням форм середньовіччя (неороманський, неоготичний стиль), частіше – з використанням класичних мотивів (неоренесанс, необароко). Classic trends in the works of A. Popel are most evident in the portals, niches-aedicule’s, fragments of attic with the architectural orders. The compositional analysis schemes of portals on the basis of proportional measurements showed features of their construction and manipulation of free form rich vocabulary of different styles (rarely using forms of the Middle Ages (neo-Romanesque, neo-Gothic style, more often – using classical motifs (neo-Renaissance, neo-Baroque)).
Keywords: портали; композиція; особливості; неоренесанс; А. Попель; Львів; portals; composition; features; neo-Renaissance; A. Popel; Lviv