Трансестерифікація триолеату гліцерину бутан-1-олом - Палюх, З. Ю.; Мельник, Ю. Р.; Мельник, С. Р. (Видавництво Львівської політехніки, 2016)
Наведено результати дослідження трансестерифікації триолеату гліцерину бутан-1-олом у присутності каталізатора – катіоніту КУ-2-8 з іммобілізованими іонами Ni2+ і солей нікелю. Вивчено вплив технологічних параметрів (температури реакції, мольного співвідношення реагентів, вмісту каталізатора у реакційній суміші тощо), а також вплив природи аніону солі на конверсію триолеату гліцерину. Показано, що з підвищенням температури збільшується швидкість реакції трансестерифікації та зменшується час досягнення рівноважної конверсії, а із збільшенням мольного співвідношення реагентів підвищується рівноважна конверсія триолеату гліцерину. Встановлено екстремальну залежність конверсії триолеату гліцерину від вмісту каталізатора у реакційній суміші. Article contains results of study of transesterification of glycerol trioleate with butane-1-ol in presence of a catalysts – cation exchange resin KU-2-8 with Ni2+-immobilized ions and other salts of nickel. The influence of process parameters (temperature, molar ratio of reactants, catalyst content in the reaction mixture etc.) and the impact of nature of salt anion on a conversion of glycerol trioleate were investigated. It is shown that an enhancing of temperature increases rate of transesterification reaction and reduces the time of reaching of equilibrium conversion. In addition, an enhancing of molar ratio of reactants increases the equilibrium conversion of glycerol trioleate. Extreme dependence of glycerol trioleate conversion from the catalyst content in the reaction system was found.
Transesterification of glycerol trioleate with butane-1-olе
Keywords: трансестерифікація; соняшникова олія; триолеат гліцерину; бутан-1-ол; катіоніт КУ-2-8; солі нікелю; transesterification; sunflower oil; glycerol trioleate; butane-1-ol; cation exchange resin KU-2-8; salts of nickel