Вибрані аспекти маркетингу і логістики в обслуговуванні клієнта - Вишцицький, М.; Блоньський, К. (Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2006)
Розглядається обслуговування клієнта як елемент ринкової політики підприємства та наведено три трактування поняття “логістичне обслуговування” клієнта. Описано модель Емерсона і Грімма та показники логістичних і маркетингових заходів в обслуговуванні клієнта.

In the article customer service is considered as an element of market policy of enterprise. Three interpretations of term ‘logistic customer service” are presented. The basic constituents of logistic service are considered. The Emerson's and Grimm's model is described and the indexes of logistic and marketing measures in customer service are resulted.
Keywords: 658.8; 658.7