Virtual organizations - Літорович, О. В.; Маслаков, С. О.; Litorovych, A. V.; Maslakov, S. A. (Видавництво Львівської політехніки, 2021)
Тенденції розвитку сучасних ринків, такі як глобалізація ринків, зростання значення якості товару, його ціни і ступеня задоволення споживачів, підвищення важливості стійких відносин зі споживачами, дедалі більше значення ступеня застосування нових інформаційних і комунікаційних технологій, а також епідемія COVID-19 суттєво вплинули на розвиток нових організаційних форм управління підприємством. Віртуальна організація в широкому розумінні визначає одну з нових і потенційно високоефективних форм організації підприємств. До основних характеристик віртуальних організаційних структур підприємства можна зарахувати відкритість, розподілену структуру, гнучкість, автономність, пріоритет горизонтальних зв’язків, ресурсозбережні стратегії, здатність до навчання. Віртуальні організації володіють більшою гнучкістю, здатністю швидко адаптуватися до змін довкілля, генерувати нові знання, розробляти та впроваджувати інновації. Метою статті є аналіз факторів, що впливають на створення та розвиток віртуальних організацій, а також виявлення типів віртуальних організацій. Розглянуто теоретичні основи, фактори та їх вплив на формування віртуальних організацій. Виявлено чинники, що впливають на створення і розвиток віртуальних організацій, а також подано класифікацію віртуальних організацій та їх основні переваги і недоліки. Дослідження також охоплює огляд основних іноземних та вітчизняних віртуальних організацій. У статті проаналізовано підходи до визначення віртуальної організації, висвітлено основні типи віртуальних структур, основні характеристики та переваги віртуальної організації, а також визначено особливості та основні проблеми управління віртуальними організаціями.

Trends in the development of modern markets, such as the globalization, the growing importance of product quality, price and customer satisfaction, the increasing importance of sustainable relationships with consumers, the growing importance of the degree of application of new information and communication technologies and the COVID-19 pandemic have significantly influenced the development of new organizational forms of enterprise management. In this regard, the question of the impact of telecommuting on relationships and interpersonal networks within organizations has become relevant. The aim of the article is to analyze the factors influencing to the creation and development of virtual organizations, as well as to identify types of virtual organizations. The research also covers a review of the main foreign and domestic virtual organizations. The article considers the theoretical foundations, factors and they influencing on the formation of virtual organizations. The article analyzes the existing approaches to the definition of a virtual organization, highlights the main types of virtual structures, the main characteristics and advantages of a virtual organization, and also highlights the features characteristic of all types of virtual organizations. The features and main problems of managing virtual organizations are identified. Virtual organization is the newest and potentially promising form of network structures, appeared and became widespread in the last decade. A virtual organization can flexibly change its configuration, where the strategic advantage of such a system provides sustainability and survival in a market economy, the ability of participants to provide flexibility and integration of resources, and the ability to quickly create virtual teams and virtual environments. However, the virtual organization has the same capabilities and potential as a traditional organization, but the virtual organization has not such institutional and structural boundaries.
Віртуальні організації
Keywords: віртуальні організації; віддалена робота; віртуальна команда; віртуальний проект; інтелектуальні інформаційні технології; постійно діюча віртуальна організація; virtual organizations; remote work; virtual team; virtual project; intelligent information technology; permanent virtual organization; 519.95