Restoration of sepulchral plastic works made of cement compositions - Стасюк, Олена; Мельник, Віктор; Stasyuk, Olena; Melnyk, Viktor (Видавництво Львівської політехніки, 2025)
Реставрація сепульклярної пластики із залізобетону набуває все більшої актуальності, оскільки проблеми збереження фізичної субстанції пам’яток посилюються відсутністю належного догляду та агресивними для цього матеріалу природними факторами. Важливе значення для збереження пам’яток у належному стані мають своєчасно проведені фахові реставраційні роботи. Серед професіоналів зазвичай більш поширена робота зі старовинними творами мистецтва, однак і твори з цементних композицій, які увійшли в практику архітекторів і скульпторів наприкінці ХІХ століття, також потребують збереження. Метою дослідження було проаналізувати сучасні методики роботи з цементними композиціями в реставраційній практиці та навести приклади їх реалізації, апробовані та застосовані на конкретних пам’ятках. У дослідженні проаналізовано авторський досвід роботи зі сепульклярною пластикою, набутий під час реставраційних робіт у 2019-2024 рр. на кафедрі архітектури та реставрації Національного університету «Львівська політехніка». Проаналізовано історію появи цементних композицій. На трьох реальних прикладах детально розглянуто методи, прийоми та технології роботи з різними пошкодженнями пам’яток. Описані в статті результати досліджень мають практичне значення для широкого кола реставраторів мистецтва, оскільки допоможуть практикам добитися збереженості скульптурно-архітектурних об’єктів із цементних композицій кінця ХІХ – початку ХХ століття. Методи, описані в цій роботі, також можуть бути застосовані при реставрації пам’яток із залізобетону створених протягом всього ХХ, а також початку ХХІ століття, якщо при їх виготовленні були використані такі ж технології

The restoration of sepulchral sculptures made of reinforced concrete is becoming increasingly relevant, as the issues of physical preservation of monuments are exacerbated by the lack of proper care and natural factors that are aggressive to this material. Timely professional restoration is important for keeping monuments in proper condition. Among professionals, it is usually more common to handle ancient works of art, however, artpieces made of cement compositions, which were first used by architects and sculptors at the end of the 19th century, also need preservation. The study aimed to analyse modern methods and provide examples of their implementation, which were applied in restoration practice and tested on specific artpieces. The authors’ experience of handling sepulchral plastic, obtained during the 2019-2024 restoration work at the Department of Architecture and Restoration of Lviv Polytechnic National University, was analysed in the study. The history of the appearance of plastic cement compositions has been analysed. The methods, techniques and technologies of working with various damage to monuments were discussed in detail on three practical examples. The research results described in the study have practical value for a wide range of art restorers, as they will help practitioners preserve the integrity of sculptural and architectural objects made of cement compositions from the late 19th and early 20th centuries. The methods described in the study can also be applied to monuments made of reinforced concrete during the 20th century if similar technologies were used in their manufacture
Реставрація надгробних пластичних творів з цементних композицій
Keywords: меморіальна пластика; штучний камінь; збереження; причини руйнування; охорона пам’яток; memorial plastic; artificial stone; conservation; destruction causes; monuments preservation; 711.4