Зміст і напрямок онтологічних пошуків у досократівській філософії - Паньків, О. В. (Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2005)
Розглянуто зміст і сутність онтологічної проблематики у рамках досократівської філософії. Зазначено, що у своїх початкових натурфілософських рефлексіях вже перші філософи вийшли на осмислення та формування онтологічної проблематики. Її розвиток мав свою логіку і проходив в історичній перспективі: від появи перших онтологічних рефлексій у мілетців і аж до створення логічно обґрунтованої теорії буття у елеатів.

In this work it was examined the content and essence of the ontological problems within the bounds of pre-socratic philosophers in their initial reflections of natural philosophy came to realization and formation of the ontological problems. Its formation had its logic and had been passing within historical perspective: from the appearance of the first ontological reflections of the Miletians till the creation of logically grounded theory of existence of the Eleats.
Keywords: 111/119; 141 “-07/-05” (092)(091)