Проект лінії виробництва хлоридної кислоти продуктивністю 15 т/год - Стецко, Мирослав Володимирович; Stetsko, Myroslav Volodymyrovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Магістерська кваліфікаційна робота складається зі вступу, п’яти розділів, висновків по роботі, списку використаної літератури та додатків. В першому розділі роботи проведений огляд методів одержання хлоридної кислоти. В другому розділі розглянута лінія виробництва хлоридної кислоти синтетичним способом. Наведений опис технологічної схеми. В третьому розділі наведені результати проектування лінії виробництва хлоридної кислоти синтетичним способом, розраховані матеріальні та енергетичні потоки. В четвертому розділі наведені технологічні та конструктивні розрахунки основного обладнання: печі для спалювання газів хлору та водню, холодильника для охолодження газоподібного хлороводню та абсорбційну колону для одержання хлоридної кислоти. В п’ятому розділі розроблена економічна частина, визначена вартість проведених досліджень. Також в роботі розроблені креслення асорбційної колони, насосної установки, газової печі, холодильника кожухотрубного, ємності для зберігання хлоридної кислоти.

Master's qualification work consists of an introduction, five chapters, conclusions on the work, a list of used literature and appendices. The first section of the work reviews the methods of obtaining hydrochloric acid. The second section considers the line for producing hydrochloric acid by a synthetic method. A description of the technological scheme is given. The third section presents the results of designing a line for producing hydrochloric acid by a synthetic method, calculates material and energy flows. The fourth section presents technological and design calculations of the main equipment: a furnace for burning chlorine and hydrogen gases, a refrigerator for cooling gaseous hydrogen chloride and an absorption column for obtaining hydrochloric acid. The fifth section develops the economic part, determines the cost of the research conducted. The work also includes drawings of an adsorption column, a pumping unit, a gas furnace, a shell-and-tube refrigerator, and a storage tank for hydrochloric acid.
The project of the hydrochloric acid production line with a productivity of 15 t/hour
Keywords: 8.161.00.09