Бухгалтерський облік основних засобів у Корпорації «Енергоресурс інвест» - Малетич, Марта Степанівна; Banakh, Marta Stepanivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Основні засоби (ОЗ) є активом підприємства, які по включаються до складу необоротних активів та використовуються понад рік, перерозподіляючи свою вартість на виготовлену продукцію чи надану послугу Першим і найважливішим документом, що станом на сьогодні регулює облік ОЗ можна відмітити Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність». Його норми чітко регулюють правові засади провадження обліку на підприємстві, а також визначають норми заповнення фінансової звітності. Не менш важливим для обліку ОЗ можна назвати Податковий кодекс України. Предметом аналітичної частини дослідження виступають власне бухгалтерські операції з наявними основними засобами та їх використання на підприємствах будівельної галузі. Об’єктом дослідження у роботі є Корпорація «Енергоресурс-Інвест» , деталізацію облікового основних засобів на якому нам слід відслідкувати. Метою написання бакалаврської роботи є деталізація облікового процесу основних засобів корпорації, що функціонує у сфері виконання будівельних робіт. Результати дослідження Показники результатів діяльності досліджуваної корпорації значно знизились. Зокрема спостерігається зниження доходу підприємства на -689 568 тис. грн, що становить -49,10%, в той же час дуже різко знизилось значення чистого прибутку – на -217 403 тис. грн, або на -94,98%. Попри зниження вартості нематеріальних активів у 2024 р., середньорічна вартість нематеріальних активів зросла на 41,5 2 тис. грн, або на 21,78%. Зворотня ситуація з капітальними інвестиціями, попри зростання впродовж досліджуваних років, середнє значення знизилось на 63,47%. 6 У 2023 р. вартість ОЗ зросла, а в 2024 р. - знизилась, проте у підсумку до середньорічної вартості основних засобів ми отримали позитивне зростання на 11,55%. Розглядаючи можливе зростання рівня зносу ОЗ у «КЕРІ» маємо на увазі їх фізичний знос. Але і моральний знос здебільшого сильно погіршує загальний стан обладнання. Для того, щоб оцінити технічний стан ОЗ «КЕРІ» за 2023-2024 рр, слід здійснити його аналіз на основі фінансової звітності. З отриманих даних бачимо, що первісна вартість знано знизилась за досліджуваний період (на 28197 тис. грн або на 18,608 %),відповідно це дуже вплинуло на інші показники, а саме також знизилась залишкова вартість (на 28908 тис грн або на 32,613%) , проте зросла зношеність або рівень амортизації на 711 або на 1,131%

Fixed assets (FA) are an enterprise's assets that are included in non-current assets and used for more than one year, reallocating their value to manufactured products or services rendered. The first and most important document that currently regulates FA accounting is the Law of Ukraine "On Accounting and Financial Reporting". Its norms clearly regulate the legal principles of accounting at an enterprise, as well as define the norms for filling out financial statements. The Tax Code of Ukraine is no less important for FA accounting. The subject of the analytical part of the study is the accounting operations with available fixed assets and their use at enterprises in the construction industry. The object of the study in this work is the "Energoresurs-Invest" Corporation, the detailed accounting of fixed assets of which we need to track. The purpose of writing this bachelor's thesis is to detail the accounting process of fixed assets of a corporation operating in the field of construction work. Research Results The performance indicators of the studied corporation significantly decreased. In particular, there is a decrease in the enterprise's income by -689,568 thousand UAH, which is -49.10%, while the net profit value sharply decreased by -217,403 thousand UAH, or by -94.98%. Despite the decrease in the value of intangible assets in 2024, the average annual value of intangible assets increased by 41.52 thousand UAH, or by 21.78%. The opposite situation is with capital investments; despite growth during the studied years, the average value decreased by 63.47%. In 2023, the value of FA increased, and in 2024, it decreased, but ultimately, we observed a positive growth of 11.55% in the average annual value of fixed assets. Considering the possible increase in the depreciation level of FA at LLC "KERI", we mean their physical wear and tear. However, moral obsolescence also largely significantly worsens the overall condition of the equipment. To assess the 8 technical condition of FA at LLC "KERI" for 2023-2024, an analysis should be carried out based on financial statements. From the obtained data, we see that the initial cost significantly decreased during the studied period (by 28197 thousand UAH or by 18.608%), which accordingly greatly affected other indicators, namely, the residual value also decreased (by 28908 thousand UAH or by 32.613%), but the wear and tear or depreciation level increased by 711 or by 1.131%.
Accounting for fixed assets at Corporation «Energoresurs Invest»
Keywords: 6.071.00.00; основні засоби; амортизація; облік; fixed assets; depreciation; accounting List of used literature sources. 1. Syzonenko O.V. (2019) Classification of intangible assets for the purpose of effectively ensuring the implementation of accounting; management accounting and analysis tasks. [Electronic resource]. – Access mode: http://www.nbuv.gov.ua /old_jrn /Soc_Gum /Menedzhment/2010_13/suzonenk.htm 2. Oleschuk M.O. (2022). Management of non-current assets of an enterprise [Electronic resource]. – Access mode: https://conf.ztu.edu.ua/wp-content/uploads/2022/12/60.pdf 3. Zdyrko N. G.; Chereshnevyi O. I. (2020). Theoretical essence and classification of non-current tangible assets Economics. No. 12. P. 29-37. 4. Sharmanska V. M. (2018). Analysis of the enterprise's provision with fixed assets and the efficiency of their use. Young scientist. No. 1 (53). P. 53-60