Інформаційна система моніторингу популяції бджіл - Ігнат, Олег Віталійович; Ihnat, Oleh Vitaliiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Актуальність теми. Технологічний розвиток, що триває з часів виготовлення перших знарядь праці й донині, має суттєвий вплив на життя людства. Він сприяє прогресу, проте часто шкодить довкіллю. Оскільки природні ресурси — основа існування людини, вкрай важливо здійснювати постійний моніторинг їх стану та впливу людської діяльності. Особливу увагу сьогодні привертає проблема зменшення популяції бджіл — ключових запилювачів, від яких залежить понад 75% сільськогосподарських культур. Їх чисельність стрімко знижується через пестициди, зміну клімату, хвороби та паразитів, що загрожує аграрній стабільності, біорізноманіттю та продовольчій безпеці. Традиційні методи спостереження є неефективними — повільними й недостатньо точними. Запровадження сучасної інформаційної системи дозволить автоматизувати збір та аналіз даних, швидко реагувати на загрози, інтегрувати інформацію з різних джерел (погода, забруднення, агрохімікати) та прогнозувати зміни популяцій бджіл. Мета роботи: створення веб-системи для візуалізації динаміки популяції бджіл із використанням технологій PHP, MySQL, JavaScript, HTML та CSS. Завдання: • дослідити сучасні веб-системи екологічного моніторингу; • обробити вхідні дані про популяцію бджіл; • спроектувати та реалізувати веб-систему візуалізації; • протестувати розроблену систему. Об’єкт: інформаційні системи екологічного моніторингу. Предмет: методи та засоби розробки програмного забезпечення для аналізу й візуалізації екологічних даних. Розроблена система дозволить оперативно виявляти загрози для бджіл, сприятиме прийняттю рішень щодо їх захисту, інтеграції з аграрними платформами та забезпеченню екологічної безпеки й сталого розвитку.

Relevance of the TopicTechnological development, which began with the creation of the first tools and continues to this day, has a significant impact on human life. While it drives progress, it also often harms the environment. As natural resources are essential for human survival, continuous monitoring of their condition and the impact of human activity is crucial. One of today's most pressing issues is the decline in bee populations—key pollinators responsible for over 75% of major agricultural crops. Their numbers are rapidly decreasing due to pesticides, climate change, diseases, and parasites, threatening agricultural stability, biodiversity, and food security. Traditional monitoring methods are ineffective—slow and insufficiently accurate. The implementation of a modern information system enables automation of data collection and analysis, rapid response to threats, integration of data from various sources (weather, pollution, agrochemicals), and forecasting changes in bee populations. The aim of this thesis is to develop a web-based system for visualizing bee population dynamics using PHP, MySQL, JavaScript, HTML, and CSS. Objectives: • analyze existing web systems used for environmental monitoring; • process input data on bee populations; • design and implement a visualization web system; • test the developed information system. Object of study: environmental monitoring information systems. Subject: methods and tools for software development applied to data analysis and visualization in environmental monitoring. The developed system will enable prompt identification of threats to bees, support decision-making for their protection, integrate with agricultural platforms, and contribute to environmental safety and sustainable development.
Bee population monitoring information system
Keywords: 6.126.00.01