Temperature dependence estimation of the vibration and frequency sensor resonator mechanical state - Байцар, Роман; Квіт, Роман; Baitsar, Roman; Kvit, Roman (Lviv Politechnic Publishing House, 2018)
Розглянуто комплекс технолого-метрологічних досліджень щодо розроблення методів посадки і закріплення ниткоподібних монокристалів на різних матеріалах підкладок (пружних елементів). Показано шляхи уникнення неконтрольованих спотворень вихідної бездефектної структури монокристала, які можуть виникати у вузлах його кріплення і знижувати добротність коливань резонатора, яка є основною характеристикою якості тензоперетворювача. Механічний стан монокристала повинен відповідати напруженню, за якого його нагрівання від електричного струму живлення не спричинило би помітного стиску монокристала. Досліджено температурну залежність деформації монокристалічного резонатора – чутливого елемента вібраційно-частотного сенсора в робочому температурному діапазоні. Проаналізовано чинники, що визначають температурно-залежну складову деформації резонансного тензоперетворювача з напівпро- відникового монокристала. Вказано напрями оптимізації характеристик вібраційно-частотних сенсорів шляхом цілеспрямованого контролю початкового рівня деформації монокристала, що досягається вибором відповідних конструкційних матеріалів, а також технологічними способами їх виготовлення.

The complex of technological and metrological researches concerning development of filamentous monocrystals application and fixing methods on various materials of substrate (elastic elements) is considered. The ways of uncontrolled distortions avoiding of the initial monocrystal defect-free structure that can occur at the nodes of its mounting and reduce the Q-value of the resonator oscillations, which is the main characteristic of the tensotransducer quality, is shown. With this the monocrystal mechanical state should correspond to the stress at which its heating from the electric power supply current would not cause a noticeable monocrystal compression. The temperature dependence of deformation of a monocrystal resonator, which is a sensitive element of a vibration and frequency sensor in the operation temperature range, is studied. The factors that determine the temperature dependent deformation component of the resonant tensotransducer made of the semiconductor monocrystal are analyzed. The directions of vibration and frequency sensors characteristics optimization are indicated by purposeful control of the monocrystal deformation initial level, which is achieved by the choice of appropriate structural materials, as well as technological methods of their production.
Оцінювання температурної залежності механічного стану резонатора вібраційно-частотного сенсора
Keywords: ниткоподібний монокристал; напівпровідник; резонатор; тензоперетворювач; частота; сенсор; filamentous monocrystal; semiconductor; resonator; tensotransducer; frequency; sensor