Становлення західноукраїнського молодіжного руху наприкінці XIX − першій третині XX ст. - Плазова, Т. І. (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2011)
Досліджено та проаналізовано західноукраїнський молодіжний рух, утворення та діяльність молодіжних об’єднань наприкінці ХІХ – в першій третині ХХ ст. на теренах Західної України, які були втіленням духовної культури українського народу, джерелом утвердження національної свідомості, свободи особистості та свободи нації. Саме в цей період молодіжні об’єднання, які формувались переважно із студентської молоді та учнів старших класів, разом із суспільством проходили складний шлях свого внутрішнього розвитку: від невеличких громадських організацій до дієвих національно-свідомих об’єднань. Examined and analyzed the west youth movement, formation and activities of youth associations in the late XIX − the first third of the ХХ century in western Ukraine, which were the embodiment of spiritual culture of the Ukrainian people, the source of the development of national consciousness, individual liberty and freedom of the nation. During this period the youth association, which formed mostly of students and senior students, along with the public were complicated way of its internal development: from small NGOs to effective nationalconscious associations.