Вітчизняний та міжнародний досвід політики нарахування пенсій за віком - Ковальчак, Юрій Андрійович; Kovalchak, Yurii Andriiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Сучасна пенсійна система України стикається з комплексом викликів, зумовлених демографічними змінами, економічною нестабільністю, військовими подіями та зростанням трудової міграції. Пенсійне забезпечення за віком виступає не лише елементом соціальної політики, а й чинником забезпечення міжпоколінної справедливості та соціальної безпеки. Актуальність дослідження полягає у необхідності вдосконалення політики нарахування пенсій в Україні на основі аналізу національного досвіду та ефективних моделей, застосовуваних у зарубіжних країнах. У дипломній роботі здійснено аналіз історії становлення пенсійної системи в Україні, вивчено етапи розвитку соціальних прав людини в контексті пенсійного забезпечення, проаналізовано нормативно-правову базу та виявлено ключові проблеми політики нарахування пенсій за віком. Об’єкт дослідження: пенсійна система України та інших країн у контексті політики нарахування пенсій за віком. Предмет дослідження: теоретико-методологічні й прикладні засади пенсійної політики за віком в Україні та світі. Мета дослідження: аналіз вітчизняного й міжнародного досвіду пенсійного забезпечення за віком з метою обґрунтування напрямів реформування національної пенсійної політики. Гіпотеза дослідження полягає в тому, що впровадження адаптованих міжнародних механізмів пенсійного забезпечення з урахуванням українських соціально-економічних умов сприятиме підвищенню ефективності нарахування пенсій, фінансової стійкості системи та рівня соціального захисту. Результати дослідження: стали пропозиції щодо впровадження обов’язкового накопичувального рівня, вдосконалення цифрових сервісів, персоніфікованого обліку, підвищення прозорості та фінансової грамотності громадян. Наукова новизна полягає у формулюванні комплексної моделі вдосконалення політики нарахування пенсій із урахуванням міжнародного досвіду.

The modern pension system of Ukraine faces a set of challenges caused by demographic shifts, economic instability, military conflict, and increased labor migration. Age-based pension provision functions not only as an element of social policy but also as a mechanism for ensuring intergenerational justice and social security. The relevance of the study lies in the need to improve the pension calculation policy in Ukraine by analyzing both national experience and effective models implemented in foreign countries. This thesis explores the history of the pension system in Ukraine, examines the development stages of social rights in the context of pension provision, analyzes the legal framework, and identifies key issues in age-based pension policy. Object of research: the pension system of Ukraine and other countries regarding the policy of age-based pension provision. Subject of research: theoretical, methodological, and practical principles of pension policy by age in domestic and international contexts. Aim of the research: to analyze domestic and foreign experiences of age-based pension policy in order to justify approaches to reforming the Ukrainian pension system. The hypothesis of the study assumes that the implementation of adapted international pension mechanisms, considering Ukraine's socio-economic context, will improve the efficiency of the pension policy, ensure the financial sustainability of the system, and enhance the social protection of retirees. Research results: in proposals for implementing a mandatory funded tier, improving digital services, personalized record-keeping, enhancing transparency, and increasing citizens’ financial literacy. The scientific novelty lies in the formulation of a comprehensive model for improving pension calculation policy based on international experience.
Domestic and international experience in the policy of calculating old-age pensions
Keywords: 6.232.00.00; пенсійна система; пенсійне забезпечення за віком; солідарна система; накопичувальна система; Пенсійний фонд України; соціальна політика; міжнародний досвід; пенсійна реформа; страхові внески; соціальні права. список використаних джерел Болотіна; Н. Б. (2011). Соціальне забезпечення в Україні: правові основи та проблеми розвитку. Київ: Юрінком Інтер. Буряченко; О. Є. (2013). Пенсійна реформа в Україні: економіко-правові аспекти. Харків: Право. Верховна Рада України. (2003). Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 № 1058-IV. Офіційний вісник України. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1058-15#Text Кабінет Міністрів України. (2017). Стратегія модернізації та розвитку Пенсійного фонду України до 2020 року. https://www.pfu.gov.ua/196-strategiya-modernizatsiyi-ta-rozvytku-pensijnogo-fondu-ukrayiny-do-2020-roku/; pension system; age-based pension provision; pay-as-you-go system; funded system; Pension Fund of Ukraine; social policy; international experience; pension reform; insurance contributions; social rights. list of used sources Bolotina; N. B. (2011). Social Security in Ukraine: Legal Foundations and Development Issues. Kyiv: Yurinkom Inter. Buryachenko; O. Ye. (2013). Pension Reform in Ukraine: Economic and Legal Aspects. Kharkiv: Pravo. Verkhovna Rada of Ukraine. (2003). Law of Ukraine “On Compulsory State Pension Insurance” No. 1058-IV; July 9; 2003. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1058-15#Text Cabinet of Ministers of Ukraine. (2017). Strategy for Modernization and Development of the Pension Fund of Ukraine until 2020. https://www.pfu.gov.ua/196-strategiya-modernizatsiyi-ta-rozvytku-pensijnogo-fondu-ukrayiny-do-2020-roku/