Obtaining of coumarone-indene resins based on light fraction of coal tar 3. Coumarone-indene resins with methacrylic fragments - Bratychak, Michael; Astakhova, Olena; Prysiazhnyi, Yuriy; Shved, Mariia; Shyshchak, Olena; Namiesnik, Jacek; Plonska-Brzezinska, Marta (Lviv Politechnic Publishing House, 2018)
З використанням легкої фракції кам’яно- вугільної смоли та отриманої на її основі фракції, що википає за температур 423-463 К, з додаванням метилметакрилатy розроблено метод одержання інден-кумаронових смол з метакрилатними фрагментами (CIRM). CIRM отримано за радикальною коолігомеризацією з використанням як ініціатор 2,2’-азобіс(2-метил-пропіонітрилу). Встановлено вплив кіль- кості ініціатора, температури та тривалості реакції на вихід, температуру розм’якшення та молекулярну масу CIRM. Структуру синтезованих CIRM підтверджено ІЧ– та ЯМР- спектроскопічними дослідженнями. Запропоновано використо- вувати CIRM як полімерну складову бітум-полімерних сумішей (БПС). Вивчено вплив кількості CIRM, температури та тривалості на основні характеристики БПС.

The method for obtaining coumarone-indene resins with methacrylic fragments (CIRM) was developed with the addition of methyl methacrylate, using a light fraction of coal tar and its fraction boiling within 423– 463 К. CIRM was obtained via radical cooligomerization using 2,2'-azobis (2-methyl-propionitrile) as the initiator. The effect of the initiator amount, temperature and reaction time on the yield, softening temperature and molecular weight of CIRM has been established. The structure of the synthesized CIRM has been confirmed by IR and NMR spectroscopy. It is proposed to use CIRM as a polymer component of bitumen-polymeric mixtures (BPS). The effect of CIRM amount, temperature and time on the main characteristics of BPS has been studied.
Одержання інден-кумаронових смол з легкої фракції кам‘яно-вугільної смоли 3. Інден-кумаронові смоли з метакрилатними фрагментами
Keywords: інден-кумаронова смола; кам’яно- вугільна смола; метилметакрилат; азоініціатор; ІЧ-спектро- скопія; ЯМР-спектроскопія; бітум-полімерна суміш; coumarone-indene resin; coal tar; methyl methacrylate; azoinitiator; IR spectroscopy; NMR spectroscopy; bitumen-polymeric mixture