Moral and Ethical Aspects of Police Activity - Романова, Альона; Romanova, Alona (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
З’ясовано, що дотримання морально-етичних норм і стандартів у поліцейській діяльності відіграють значну роль для формування професійної культури поліцейського, розвитку внутрішнього імперативу службового обов’язку та повноцінної співпраці з громадянами на основі взаємодовіри. Дотримання етичних норм і стандартів поведінки дає можливість поліцейським працювати не тільки за вимогами букви закону, а й духу закону. Наголошено, що в сучасному суспільстві правоохоронна діяльність сприймається з позиції служіння народу, відновлення справедливості, законності і правопорядку, а поліцейський є уособленням високих моральних чеснот та етичних ідеалів. Служіння суспільству – це перш за все дотримання прав і свобод людини, охорона суспільного порядку, дотримання морально-етичних норм у взаємодії з населенням та забезпечення панування закону у суспільстві. Зазначено, що етичні норми поведінки поліцейського регламентуються відповідними правилами і тісно пов’язані з дисциплінарними вимогами. Світова практика врегулювання етичного аспекта в діяльності поліцейських досить розвинута. Існують міжнародні норми, які держави беруть за основу під час формування положень та статутів, що регулюють морально-етичну та дисциплінарну складову частину функціонування правоохоронної системи. Акцентовано увагу на тому, що важливим аспектом у поліцейській діяльності є попередження зловживання правом. В основі таких негативних проявів поведінки поліцейського як зловживання службовим становищем владою є перш за все зловживання правом. Для формування правомірних переконань поліцейського, як і будь-якої особи, важливе значення мають ідеї, закладені в принципах права, адже саме такі ідеї відображають прагнення, сутність ідеалів розвитку конкретного суспільства. Світоглядна культура людини не може повноцінно сформуватися без визначення ціннісно-правових суспільних ідеалів.

It was found that the observance of moral and ethical norms and standards in police activity play a significant role in the formation of the professional culture of the police officer, the development of the internal imperative of duty and full cooperation with citizens based on mutual trust. Compliance with ethical norms and standards of behavior enables police officers to work not only according to the requirements of the letter of the law, but also the spirit of the law. It is emphasized that in modern society, law enforcement activity is perceived from the position of serving the people, restoring justice, legality and law and order, and the policeman is the personification of high moral virtues and ethical ideals. Serving society requires, first of all, respect for human rights and freedoms, protection of public order, compliance with moral and ethical standards in interaction with the population, and ensuring the rule of law in society. It is noted that the ethical norms of the police officer’s behavior are regulated by the relevant rules and are closely related to disciplinary requirements. The global practice of regulating the ethical aspect in the activities of police officers is quite developed. There are international norms that states take as a basis when forming provisions and statutes that regulate the moral, ethical and disciplinary component of the functioning of the law enforcement system. Attention is focused on the fact that an important aspect of police activity is the prevention of abuse of rights. At the basis of such negative manifestations of the policeman’s behavior as abuse of official position, power is, first of all, abuse of law Ideas embedded in the principles of law are important for the formation of legitimate beliefs of a police officer, like any other person, because it is precisely such ideas that reflect the aspirations, the essence of the ideal of the development of a particular society. Worldview culture of a person cannot be fully formed without defining value-legal social ideals.
Морально-етичні аспекти в поліцейській діяльності
Keywords: моральні норми; етичні норми; професійна етика юриста; етичні кодекси; ціннісно-правові орієнтири; moral norms; ethical norms; professional ethics of a lawyer; ethical codes; value-legal guidelines; 340.12