Дослідження розвитку ринку праці моряків України - Продіус, І. П.; Бундюк, Р. А. (Видавництво Львівської політехніки, 2010)
Розглянуто стан українського ринку праці моряків, у складі якого одеський сектор є основним. Український ринок праці моряків тісно пов’язаний зі Світовим ринком послуг. У минулому році на суднах Міжнародних судноплавних компаній працювало близько 68 тисяч українських моряків, серед яких – 53 тисячі з одеського сектору. Між суб’єктами ринку праці моряків – роботодавцями і моряками – існують проблеми, для вирішення яких необхідна нова законодавча база та контроль за її виконанням. The state of Ukrainian seamen labor market, with Odessa sector as a major one, is presented. Ukrainian sailors labor market is closely linked with the World service market. Last year on ships of international shipping companies were employed about 68 thousand Ukrainian sailors, among them - 53 thousand from Odessa sector. Among the subjects of the labor market sailors: employers and sailors there are problems which need to address new legal framework and control over its use.
Keywords: ринок праці моряків; глобалізація; судноплавна галузь; сегментація ринку; крюїнгове підприємство; морські спеціалісти; соціально-правові відносини; модель; labor market sailors; globalization; shipping industry; market segmentation; maritime professionals; social and legal relations model