Українські медіа в умовах воєнного стану (2022- 2024) - Пиріг, Ярина Арсенівна; Pyrih, Yaryna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Об’єкт та предмет дослідження: діяльність українських мас-медіа у період повномасштабної війни. Специфіка воєнної журналістики та інформаційної політики в умовах воєнного стану. Метою роботи є вивчення особливостей функціонування українських ЗМІ у 2022–2024 роках в умовах збройного конфлікту, виявлення основних викликів, а також визначення ролі журналістів у формуванні громадської думки. Результати дослідження: українські медіа у воєнний період виконують не лише функцію інформування, а й відіграють ключову роль у протидії дезінформації, зміцненні морального духу населення, формуванні патріотичних наративів. У роботі проаналізовано законодавчу базу, етичні норми та професійні стандарти журналістики в умовах воєнного стану. Особливу увагу приділено роботі журналістів на фронті, безпеці медійників, діяльності саморегулівних органів, а також впливу міжнародних ЗМІ на висвітлення війни в Україні.

Object and subject of the research: the activity of Ukrainian mass media during the full-scale war. Specific features of war journalism and information policy under martial law. The aim of the thesis is to study the peculiarities of the functioning of Ukrainian media in 2022–2024 under conditions of armed conflict, to identify the key challenges, and to determine the role of journalists in shaping public opinion. Research results: During wartime, Ukrainian media not only fulfill an informational function but also play a crucial role in countering disinformation, strengthening public morale, and constructing patriotic narratives. The thesis analyzes the legal framework, ethical norms, and professional standards of journalism during martial law. Particular attention is paid to frontline journalism, the safety of media professionals, the work of self-regulatory bodies, and the influence of international media on the coverage of the war in Ukraine.
Ukrainian media under martial law (2022-2024)
Keywords: 6.061.00.00; журналістика; медіа; війна; воєнний стан; дезінформація; етика; саморегуляція; ЗМІ; journalism; media; war; martial law; disinformation; ethics; self regulation; mass media