Оцінка та удосконалення протипожежного стану складів на прикладі ТОВ «Ферозіт» - Курило, Назар Павлович; Kurylo, Nazar Pavlovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Назар КУРИЛО, Галина ОГАР (керівник). Оцінка та удосконалення протипожежного стану складів на прикладі ТОВ «Ферозіт». Бакалаврська кваліфікаційна робота. – Національний університет «Львівська політехніка», Львів, 2025. Бакалаврська кваліфікаційна робота за спеціальністю 263 «Цивільна безпека» складається з вступу, чотирьох розділів, висновків, списку використаних джерел, який містить 20 найменувань. Загальний обсяг кваліфікаційної роботи 75 сторінок, у тому числі 7 таблиць, 8 рисунків, список використаних джерел на 2 сторінках. У сучасних умовах промислового розвитку та зростання масштабів виробництва особливого значення набувають питання техногенної безпеки, зокрема пожежної безпеки на підприємствах. Особливо це стосується об'єктів, пов’язаних із виготовленням, зберіганням та транспортуванням легкозаймистих матеріалів, серед яких чільне місце займають підприємства будівельної галузі. Одним із таких підприємств є ТОВ «Ферозіт», яке здійснює виробництво та реалізацію будівельних матеріалів і має великі складські приміщення, що потребують надійного пожежного захисту. У зв’язку з підвищеними ризиками виникнення пожеж на таких об’єктах, зростає потреба у впровадженні сучасних, ефективних і автоматизованих систем пожежної сигналізації та пожежогасіння. Наявність дієвої системи протипожежного захисту дозволяє не лише мінімізувати матеріальні збитки, але й гарантує безпеку персоналу, захист довкілля та забезпечує безперервність виробничих процесів. Метою даної роботи є підвищення ефективності систем пожежного захисту на підприємстві ТОВ «Ферозіт» шляхом комплексного аналізу існуючого стану протипожежного забезпечення, вивчення доступних українських технологій пожежогасіння та розробки технічного рішення для вдосконалення безпеки складських приміщень. У межах дослідження також було здійснено порівняльний аналіз автоматичних систем пожежогасіння, виявлено типові причини пожеж та визначено найбільш доцільні технічні заходи для їх запобігання. Об'єктом дослідження - є склад будівельних матеріалів ТОВ «Ферозіт» у західній Україні (м. Львів). Предмет дослідження - технічні та організаційні рішення щодо забезпечення ефективного протипожежного захисту складських приміщень підприємства ТОВ «Ферозіт». Методи дослідження – аналіз нормативно-правових джерел; метод системного аналізу; метод порівняння; графічне моделювання; метод спостереження; метод експертного оцінювання. У даній роботі розглянуто питання забезпечення пожежної безпеки на підприємствах, які займаються виробництвом та зберіганням будівельних матеріалів, на прикладі ТОВ «Ферозіт». Основна увага зосереджена на складських приміщеннях, які мають високий рівень пожежної небезпеки через зберігання легкозаймистих речовин, таких як сухі суміші, клеї, герметики тощо. У роботі здійснено аналіз причин виникнення пожеж на аналогічних підприємствах, а також визначено економічні та матеріальні збитки, спричинені такими інцидентами. Особливу увагу приділено аналізу існуючого рівня протипожежного захисту складських приміщень ТОВ «Ферозіт», виявленню недоліків і ризиків, що можуть вплинути на безпеку підприємства. На основі отриманих результатів розроблено проєкт автоматичної системи пожежної сигналізації та пожежогасіння, адаптованої до особливостей зберігання матеріальних ресурсів на складі підприємства. Робота має практичне значення, оскільки запропоновані технічні рішення можуть бути використані для модернізації або проєктування нових систем пожежного захисту на інших об'єктах із подібними умовами експлуатації. ПОЖЕЖНА БЕЗПЕКА, ПРОТИПОЖЕЖНИЙ ЗАХИСТ, СКЛАДСЬКІ ПРИМІЩЕННЯ, БУДІВЕЛЬНІ МАТЕРІАЛИ, ТОВ «ФЕРОЗІТ», РИЗИКИ ПОЖЕЖІ, АВТОМАТИЧНА ПОЖЕЖНА СИГНАЛІЗАЦІЯ, АВТОМАТИЧНІ СИСТЕМИ ПОЖЕЖОГАСІННЯ

Nazar KURYLO, Halyna OHAR (supervisor). Assessment and improvement of the fire safety conditions of warehouses using the example of LLC «Ferozit». Bachelor's qualification work. – Lviv Polytechnic National University, Lviv, 2025. Bachelor's qualification work in specialty 263 "Civil Safety" consists of an introduction, four chapters, conclusions, a list of used sources, which contains 20 items. The total volume of the qualification work is 72 pages, including 7 tables, 8 figures, a list of used sources on 2 pages. In modern conditions of industrial development and growth in the scale of production, issues of technogenic safety, in particular fire safety at enterprises, are of particular importance. This is especially true for facilities related to the manufacture, storage and transportation of flammable materials, among which construction enterprises occupy a prominent place. One of such enterprises is Ferozit LLC, which produces and sells building materials and has large warehouses that require reliable fire protection. Due to the increased risk of fires at such facilities, there is a growing need to implement modern, effective and automated fire alarm and fire extinguishing systems. The presence of an effective fire protection system allows not only to minimize material losses, but also guarantees personnel safety, environmental protection and ensures the continuity of production processes. The purpose of this work is to increase the efficiency of fire protection systems at Ferozit LLC by conducting a comprehensive analysis of the existing state of fire protection, studying available Ukrainian fire extinguishing technologies and developing technical solutions to improve the safety of warehouses. As part of the study, a comparative analysis of automatic fire extinguishing systems was also carried out, typical causes of fires were identified and the most appropriate technical measures for their prevention were determined. The object of the study is the warehouse of building materials of LLC Ferozit in western Ukraine (Lviv). The subject of the study is technical and organizational solutions for ensuring effective fire protection of warehouses of LLC Ferozit. Research methods are analysis of regulatory and legal sources; system analysis method; comparison method; graphic modeling; observation method; expert assessment method. This work considers the issue of ensuring fire safety at enterprises engaged in the production and storage of building materials, using the example of LLC Ferozit. The main attention is focused on warehouses that have a high level of fire hazard due to the storage of flammable substances, such as dry mixes, adhesives, sealants, etc. The work analyzes the causes of fires at similar enterprises, and also determines the economic and material losses caused by such incidents. Particular attention was paid to the analysis of the existing level of fire protection of warehouses of Ferozit LLC, the identification of shortcomings and risks that may affect the safety of the enterprise. Based on the results obtained, a project of an automatic fire alarm and fire extinguishing system was developed, adapted to the specifics of the storage of material resources in the enterprise's warehouse. The work is of practical importance, since the proposed technical solutions can be used to modernize or design new fire protection systems at other facilities with similar operating conditions. FIRE SAFETY, FIRE PROTECTION, WAREHOUSES, BUILDING MATERIALS, Ferozit LLC, FIRE RISKS, AUTOMATIC FIRE ALARM, AUTOMATIC FIRE EXTINGUISHING SYSTEMS
Assessment and improvement of the fire safety conditions of warehouses using the example of LLC «Ferozit»
Keywords: 6.263.00.00