Псевдополіамінокислоти як стабілізатори висококонцентрованих емульсій лавандової олії - Тарас, Р. С.; Васильчук, О. В.; Олекса, В. В.; Вострес, В. Б.; Самарик, В. Я. (Видавництво Львівської політехніки, 2016)
Отримано висококонцентровані стабільні в часті емульсії ефірного масла у воді з використанням як стабілізаторів розгалужених гліцеролом псевдополіамінокислот поліестерного типу. Такі емульсії стабільні в часі та не розшаровуються. Розгалужені поліестери одержано в умовах реакції Стегліха при 15 °С. Використання розгалужених поліестерів як стабілізаторів дає змогу підвищити температуру випаровування ефірних масел з композиції на 100 °С порівняно з чистим ефірним маслом, що робить їх перспективними для застосування в парфумерній промисловості як закріплювачів запахів. Highly concentrated, stable in time emulsions of essential oils in water were obtained using as stabilizer agents branched by glycerol pseudopolyaminoacids polyester type. These emulsions are stable in time and do not stratified. Uses of branched polyesters as stabilizer agents allows to increase the temperature of evaporation of essential oils from composition to 100 °C compared to pure oil. This fact makes them perspective to use in perfume industry as fixing odors. Cross-linked pseudopolyaminoacids were synthesized by Steglich reaction at 15 °C, using N,N’ dicyclohexylcarbodiimide as carboxylic groups activator and 4-dimethylaminopyridine. Such cross-linked pseudopolyaminoacids are non-toxic and their metabolites are also non-toxic and easily excreted.
Pseudopolyaminoacids as stabilizers for highly concentrated emulsions of lavender oil
Keywords: висококонцентровані емульсії; ефірне масло; розгалужені псевдо-поліамінокислоти поліестерного типу; highly concentrated emulsion; essential oils; cross-linked pseudopolyaminoacids; perfumery