Результаты магнитометрических исследований Черниговской региональной магнитной аномалии - Орлюк, М. И.; Роменец, А. А.; Бакаржиева, М. И.; Марченко, А. В.; Лебедь, Т. В. (Видавництво Львівської політехніки, 2013)
Исследована временная динамика Черниговской региональной магнитной аномалии на основании магнитометрических наблюдений 2008-2012 гг. За эти четыре года модуль индукции геомагнитного поля B увеличился на 140 нТл. На этом фоне выделены незначительные временные изменения аномалий ΔB регионального (ΔΔB <1,0 нТл /год) и локального (ΔΔВ >±1,5 нТл /год) характера. Первые из них хорошо интерпретируются подмагничиванием источника магнитной аномалии, а вторые – предположительно флюидными процессами в геодинамически активных глубинных краевых разломах Днепровско-Донецкого рифта. Досліджено часову динаміку Чернігівської регіональної магнітної аномалії на основі магніто-метричних спостережень 2008–2012 рр. За ці чотири роки модуль індукції геомагнітного поля B збільшився на 140 нТл. На цьому фоні виділені незначні часові зміни аномалій ΔB регіонального (ΔΔB <1,0 нТл /рік) та локального ( ΔΔВ >±1,5 нТл /год) характеру. Перші з них добре інтерпретуються підмагнічуванням джерела магнітної аномалії, а другі – прогнозовано флюїдними процесами в геодинамічно активних глибинних крайових розломах Дніпровсько-Донецького рифта. The temporal dynamics of Cherni hiv regional magnetic anomaly is inves tigated on the basis on magnetometric observations from 2008 to 2012. During those four years the geomagnetic field induction module increased by 140 nT. Against this backgrou nd the minor temporary changes of anomalies ΔB of regional (ΔΔB<1.0 nT/year) and local (ΔΔB>±1,5 nT/year) character was distinguished. The first of these changes is well interpreted by the magnetizing induct ion of the anomaly source and the second ones – predictably by fluid processes in the deep geodynamic active bound ary faults of the Dnieper-Donets rift.
Результати магнітометричних досліджень Чернігівської регіональної магнітної аномалії
Results of magnetometric observations оf the Сhernihiv regional magnetic anomaly
Keywords: динамика магнитного поля; Черниговская региональная магнитная аномалия; динаміка магнітного поля; Чернігівська регіональна магнітна аномалія; dynamics of the magnetic field; Chernihiv regional magnetic anomaly